diumenge, 25 de juliol del 2010

Vint-i-cinc anys



Al Museu d’escultura Can Mario de Palafrugell hi ha exposada aquesta escultura de Joan Mora, “Paperina”, del 1993, feta en pedra sènia. Aquest artista te altres obres que reprodueixen objectes quotidians, però aquesta forma m’és molt familiar: és una de les bosses que fabriquem a l’empresa Paperera de Girona, la qual, enguany, celebra els seus vint-i-cinc anys de vida. De fet, a can Vila, de bosses n’han fet sempre, des de després de la Guerra, però aquesta empresa va néixer de les cendres de la desfeta d’un negoci familiar que no va resistir la crisi dels anys vuitanta.

A Sarrià de Ter, s’hi fabriquen bosses de petit format, per regal, per alimentació (per entendre’ns, les del pa) i també aquestes bosses amb forma cilíndrica que abans servien per la venda a granel, llegums, cafè, carbó...fins que un nou costum i un aire artesà i ecològic les ha posat a la moda i ara les trobeu als supermercats a la secció dels snacks, amb diverses marques: Hacendado, Santa Ana, Gourmet, Dia, Vegé, Monti, Spar, Papasfrit, Alimerka, Papas Vicente Vidal, i un munt de petites marques locals de patates fregides.

Com totes les petites empreses, entre la competència, la restricció del crèdit, la baixada de les vendes, no es troba en els seus millors anys, però va resistint. Tot i això, una cosa és que no fem una gran festa perquè no hi ha pressupost i una altra que no ho celebrem. Així és que el que hem decidit fer és un sopar i pintar la sala de treball. Com en una família, arreglem la casa, anem a un restaurant, cuidem el cos i l’ambient i ja vindran altres temps per convidar els clients d’arreu. Sempre, però, queda l’espai per la sorpresa. En el mateix sopar, vàrem aprofitar per celebrar la jubilació de la Isabel, amb els seus ben portats seixanta- cinc anys, però a més dels regals que entre tots li vàrem fer, jo també vaig rebre un bonic ram de flors, un regal de la gent de l’empresa, per celebrar els meus vint-i-cinc anys al davant d’aquest projecte. I encara hi va haver més, un regal dels treballadors que no te preu: una placa, encarregada per ells mateixos, que ens recorda que l’empresa ha fet vint-i cinc anys i en vol fer molts més, fent bosses de paper, clar.
Lluirà a l’empresa i serà el nostre talismà anticrisi.