diumenge, 14 de novembre del 2010

Campanya a contracor



M’havia fet el propòsit de no assistir a cap míting ni presentació de caire electoral però no vaig considerar que els candidats al Parlament de Catalunya, en aquesta campanya, fan política de proximitat i te’ls trobes a taula.

El divendres tenia reunió del consell executiu de Pimec, que se celebrava a la seu de l’empresa Progust de Riudellots de la Selva. La reunió començava una hora abans per poder visitar les instal•lacions on s’elaboren els productes derivats d’ànec i oca, la marca Imperia. A la visita ja s’hi va apuntar Gabriel Casas, alcalde de Fornells de la Selva i candidat en les llistes per CiU i al dinar el també doble candidat a l’alcaldia de Girona i al Parlament, Carles Puigdemont. El dinar, tot sigui dit de passada, va ser una degustació dels excel•lents productes que fabrica Progust: pernil d’ànec, micuit, foie trufat amb trompetes de la mort i cuixa d’ànec confitada. Una selecció acurada del gerent, Jordi Serra, acompanyat amb un vi de Siurana d’Empordà.

Després va arribar l’alcalde de Figueres i parlamentari, Santi Vila, cap de la llista electoral al Parlament per CiU a Girona, acompanyat de dues persones. Crec que Santi Vila només coneixia al president de Pimec de Girona, Iñaki Frade, i no comptava amb la “tropa” del darrera. El candidat va anar explicant parts del seu programa, la defensa del corredor mediterrani, l’obligada austeritat pressupostària, la defensa de la marca Girona- Pirineus-Costa Brava, sense oblidar la marca Barcelona, tot deixant anar mitges veritats i mitges mentides com que Girona som el 10% de la població catalana i hem rebut un percentatge inferior en inversions, cosa que va rectificar més endavant quan va reconèixer que el gruix de les inversions de la Generalitat de Catalunya han estat per la L-9. Pel demés obvietats i parlant de temes que no vénen al cas.

Algú va treure la qüestió de l’Iva reduït pel sector turístic, cosa que va confirmar que demanaríem i que també he pogut llegir a la premsa. Demanar a on?, Que jo sàpiga, l’Impost sobre el valor afegit és competència del govern espanyol, una llei del Congrés, supervisada per la UE, no és una llei del Parlament de Catalunya. El sector turístic ja te un Iva del 8% per allotjament i restauració, ara el volen superreduït del 4%? Què esta prometent CiU, si només podrà exercir la seva força quan al Congrés sigui decisiu i, si quan en te l’oportunitat, com en la negociació dels pressupostos pel 2011, s’ha negat a donar-los suport?. Em penso que els polítics es creuen que els ciutadans som llecs i que en campanya tot s’hi val.

Un parell de coses el varen deixar descol•locat: una que molts empresaris estem a favor de treballar per la independència, sobretot a treballar per no dependre tant del mercat espanyol i dues, que estem a favor d’una nova llei electoral que permeti escollir parlamentaris amb independència del partits, és a dir, gent del territori, escons independents de les directrius d’un partit. No es trobava en un territori conegut, crec. Mentre parlava Santi Vila, Carles Puigdemont enviava notes al twitter pel mòbil.

Poc temps ens va quedar per la nostra reunió. A la propera ja tindrem nou President, i tot seguirà si fa o no fa. La Generalitat de Catalunya amb pocs recursos per fer polítiques actives d’ocupació, de foment de l’emprenedor, d’ajut a les empreses i amb pocs diners per fer R+I, amb obligacions d’inversions descomunals per acabar com la L-9, amb molta feina a fer a casa seva, la millora de la funció pública i l’augment de la productivitat de la seva pròpia administració i amb l’exigència de reducció del seu dèficit.

El que no diu CiU és amb qui pactarà, cas de no obtenir majoria, tal com preveu l’enquesta del CIS. Amb el PP, amb ERC o amb el PSC? Vet aquí la qüestió.