dilluns, 1 de novembre del 2010

Cogomelles, caquis i crisantems



Tornen amb força els costums per la tardor i les sortides a muntanya s’alternen amb breus estones per buscar bolets i castanyes, arreplegant tot el que trobem pel camí, com les dolces cireres d’arboç. El diumenge 24 el Grup Muntanya Sarrià organitzava una castanyada al seu Cau després d’una collita prèvia, aquest any a les Salines, a Maçanet de Cabrenys. Dalt del pic de les Salines, mentre fèiem camí per baixar, vàrem trobar gírgoles, ous de reig bords (les llampants amanites muscaria) i apagallums, també coneguts com cogomelles. En alguna pineda, pinetells, però després a la castanyeda, ens sortien les cogomelles per tot arreu.
Els pares no se’n s’havien avenir que aquell bolet amb aquella pinta fos comestible, dels millors, però la insistència dels nens en agafar-los i córrer per omplir el cistell va poder més que la seva resistència. Alguns, vençuts per la il•lusió dels nens, es varen comprometre en portar l’apagallums a l’escola i ensenyar-lo a la mestra, però d’altres em varen fer cas i se’ls cruspiren a la brasa. La sortida, si bé no va ser molt profitosa per recollir castanyes, per bé que eren molt petites, va servir perquè la mainada conegui els bolets, aprengui a no collir els sospitosos de toxicitat i valori el que la terra ens ofereix per aquesta època.
El bosc s’adorna de colors, com els fruits de color taronja que ens dóna l’hort. Aquests dies, en què en un moment o altre visitem el cementiri, fidels a la data de Tot Sants, els crisantems del jardí s’han ben obert. Han vingut familiars i amics, a recollir crisantems i carbasses i, amb l’excusa de tastar els caquis que aquest any han sortit grossos i dolços, hem passat estones ben agradables al voltant d’una taula prenent cafè i panellets.
A la tardor, la vida familiar es retroba dins l’escalf de la casa.