dimecres, 27 d’octubre del 2010

Teatre al Coro



El local El Coro ha recuperat l’ ús social i cultural que va tenir en els seus inicis. Reformat com a centre per la Gent Gran, el barri de Sarrià de baix disposa d’un espai modern, dins l’estructura noble que va dissenyar l’arquitecte Rafael Masó, el qual permet múltiples usos: serveis socials, despatxos per l’Esplai, sales per tallers, per conferències, cinema i ball, i un bar que s’ha estrenat com a sala de teatre. L’Ajuntament ha programat un cicle “les Nits al Coro” que recorda els espectacles de cafè teatre tradicionals i que es mantenia en la memòria de molta gent: al cafè del Coro, fins els anys 60, s’hi representaven obres de teatre amateur i , com ara, cada diumenge s’hi feia ball.

Ja per les jornades de la dona treballadora, amb l’espectacle “Heroïnes”, es va veure que aquest format prometia dins l’espai del bar on habitualment s’hi juga a cartes i al domino. L’atrezzo, la il•luminació, han fet la resta, i un bon grup de gent han assistit a les dues actuacions, la de Pere Hosta i la de Quim Noguera. En Pere Hosta havia estat convidat temps enrere dins del cicle Escenaris d’Hivern i en Quim Noguera també és un vell conegut de Sarrià de Ter, tan per haver vingut a explicar contes a la mainada a la Biblioteca Emília Xargay, com per haver estat el primer director que es va contractar per millorar els Pastorets del Centre Parroquial de Sarrià de Dalt. El dijous en Quim ens va explicar cinc contes, quatre i un bis i la història del gat, o de com es va convertir en seient. Varem passar una estona entretinguda, xerrant amb els amics i escoltant els contes.

Si arrelarà o no aquesta iniciativa, depèn del públic, però de moment ja sabem que disposem d’un bon espai per actuacions al voltant d’una taula de cafè.
El dijous hi havia TV3 que entrevistava al regidor i a gent del públic. A la nostra taula, la Conxi Ramió va explicar a la periodista que li agradava el teatre i sempre intentava assistir al que es feia al poble. La Conxi, en Quim Massegú, en Santi Palomeras, la Griselda Palomeras, han format part del grup de teatre A les Fosques i varen poder fruir de l’èxit, fent d’actors, d'aquells ja mítics Pastorets que va dirigir en Pep Massanet l’any 2005. El teatre amateur és ara la gran assignatura pendent del poble, sense cap grup en actiu, tret del que es fa al Centre Parroquial de Sarrià de Dalt.

En la presentació del quadre “El Gran dia de Girona” de Ramon Marti Alsina a l’auditori Josep Irla de la nova seu de la Generalitat de Catalunya, el conseller de Cultura Joan Manuel Tresserras va citar Thomas Mann: “només allò que és exhaustiu i persistent en el temps, és percebut per la gent com important”. Apliquem la cita al teatre, a la música, a la cultura. A Sarrià de Ter, al teatre li manca continuïtat.