divendres, 28 de gener del 2011

Espais de memòria, una proposta


Al pont de Torroella de Montgrí sobre el Ter s’hi ha instal•lat un plafó, amb fotos i textos que expliquen que fou reconstruït el 1940 per soldats republicans presoners de la Guerra Civil. El tipus de plafó s’inscriu en la línia que promou el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, dins la xarxa d’espais de memòria que s’està estenent per tot el país en els llocs on ocorregueren fets rellevants de la Guerra Civil.

El Pont de l’Aigua, el que uneix Sarrià de Ter amb el Pont Major fou enderrocat pels soldats republicans en la seva retirada i, en el seu lloc, s’hi reconstruí l’actual, erigit per presoners de guerra, excombatents republicans. Aquesta història, la nostra història volguda o no, es pot explicar i exposar en el lloc on ara hi campen uns contenidors que donen una pèssima imatge de l’entrada al poble. Els contenidors bé es poden situar en un dels laterals de la Via Augusta i deixar lliure aquest espai per usos més lúdics i formatius.

Del material fotogràfic de què disposem s’hi ha d’afegir dues noves imatges de l’agència Magnum, obtingudes per Robert Capa durant la retirada dels soldats republicans, i dues del Pont de l’Aigua que prevenen d’un particular de Palafrugell. Totes ens han estat facilitades per Joan Cos.

En un plafó, situat a la placeta es podrien reproduir aquestes imatges, amb text explicatiu de la voladura del Pont de l’Aigua pels soldats republicans i de la seva reconstrucció. El pont es va inaugurar el 4 de febrer de 1940, un any després de ser volat.


Entrada a Sarrià de Ter amb un cartell de França, just on ara hi ha la placeta, amb les vies del tren i l’edifici que es cremà quan l’incendi del Carrilet el 1938. Robert Capa Agència Màgnum.



Soldats republicans dalt d’un camió durant la retirada, al carrer Major de Sarrià de Ter. Robert Capa. Agència Màgnum



Imatge del Pont de l’Aigua dels anys 30.



Pont de l’Aigua enderrocat. Vista des del Pont Major. Fotos cedides per Joan Cos.