dissabte, 12 de febrer del 2011

El Fòrum Gastronòmic escalfa motors



Una proposta ben divertida per anar fent boca pel proper Fòrum Gastronòmic que comença el 21 de febrer a Girona, és l’exposició Art i Gastronomia que es pot veure al Museu D’Art de Girona, un curiós quo-vadis pel museu, a la recerca del quadre seleccionat pel cuiner. La redescoberta de 10 peces, situades en la seva major part en la sala d’art modern i els comentaris dels cuiners, són una excusa per trepitjar el Museu, a voltes massa allunyat de la Girona quotidiana. I encara més, si no s’ha tingut ocasió de veure l’exposició dels treballs previs de Ramon Martí Alsina per preparar el seu quadre “El gran dia de Girona”, ja exposat a l’Auditori Josep Irla de la Generalitat de Catalunya.

Alguns dels quadres seleccionats s’acompanyen de poètics textos, sorgits de la ment dels mateixos creadors d’autèntiques filigranes culinàries. Toni Vallory, del Restaurant Alemanys, 3 es para davant el “Venedor ambulant” de Josep Juliana:
“Color, vida, equilibri, terra, calidesa.
Duresa, cansament, constància, pes, fred.
Fosc i clar; verd i vermell; blanc i negre.
Cansament humà- vitalitat vegetal.
Pes a l’esquena- suport amb les mans.
Cara cansada- panxa contenta”.

El quadre “El cafè de la Vila” de Jaume Pons Martí, situat antany a la Plaça del Vi, inspira el cuiner Jordi Ribas del Restaurant Cal Ros.
“Després d’un bon àpat, el cafè, la copa i el puro: la sobretaula. Grans decisions, projectes, negocis, empreses, socis, societats, polítics, artistes, amics i familiars.
Color de companyia i temps aturat, fins que s’acosta el berenar o el sopar, per tornar a començar. Amb la taula i la teca, sempre mirada de reüll”.

La cuinera del restaurant La Riera, Jimena Apellániz, tria el quadre “La sega” de Joaquim Vayreda, el qual “plasma de manera entranyable la bellesa del paisatge del nostre país i l’essència de la vida rural”.

Pere Massana, del Restaurant Massana, s’atura davant el “Mercat de Girona”, de Josep Aguilera i recorda el pas del seu pare a Girona l’any 1946, quan Aguilera va pintar aquest quadre costumista.

Joan Roca, del Restaurant Celler de can Roca ha triat l’obra “Fruita i flor esventada del coneixement de Modest Cuixart: “La natura sobresurt als plecs de la saviesa i del coneixement, que en són la part mineral, la fredor i la paciència. Les flors són conscients de la seva fragilitat i mostren els colors més vius, mostrant una enganyosa abrivada. Són aigua i plor i s’obren a l’aire de tramuntaneta. Fecunden el quall del fruit conformant ressonàncies de vida construïda. És obra de la natura il•lustrada.”
Una bona idea, maridar, art i gastronomia.