diumenge, 12 d’abril del 2009

La Guerra del Francès


El "Somatent" de Ramon Marti alsina

El Museu d’Història de la Ciutat presenta l’exposició “Girona i França, entre la Guerra i la Pau (1659-1929)”, que es podrà visitar fins el proper 27 de setembre. L’exposició ha estat comissariada pel professor d’Història Contemporània de la UdG, Genís Barnosell, el qual també va organitzar el cicle de conferències a l’Arxiu Municipal, de maig de 2008, sobre el 200 aniversari de la Guerra del Francès, recollides en el llibre Girona i la Guerra del Francès 1808-1809.
En aquest llibret trobareu els següents articles:
Com estudiar la Guerra del Francès a Girona. Jordi Bohigas.
Napoleó i la seva època. Anna Ma. Garcia
Els setges de Girona de 1808 a 1809. Lluís Ma. de Puig
Els efectes socials i econòmics de la Guerra del Francès a les comarques gironines. Rosa Congost.
La ciutat de Girona i la Guerra del Francès: urbanisme i arquitectura. Ramon Ripoll.
Memòria i mite dels setges de Girona, 1808-2008. Genís Barnosell.
L’exposició abraça un període, que va des de la pèrdua del Rosselló i del Vallespir (enguany fa 350 anys) pel Tractat dels Pirineus, fins el 1929, i se centra no només en les invasions, sinó també en l’ intercanvi comercial i el moviment de persones entre Girona i el país veí. És interessant la mostra pictòrica de diferents quadres de l’escola de Girona desconeguts per la majoria, com els de Ramon Marti Alsina “Sometent. Episodi de a Guerra de la Independència: 1808”, i “El gran dia de Girona” o l’imponent retrat de Ferran VII de Vicente López.
En el blog de Genís Barnosell trobareu el text de la presentació que l’historiador va fer amb motiu de la inauguració.


Genis Barnosell amb l'alcadessa Anna Pagans

El Museu d’Història ha programat diverses visites guiades a l’exposició, algunes dirigides pel mateix Genís Barnosell (16 de maig i 27 de setembre) i visites programades a les muralles i torres de Girona i al castell de Montjuic que conduirà Jaume Prat, coautor del llibre “La muralla de Girona, recorreguts per les muralles, castells, torres, baluards, forts, reductes i portals”, editat també per l’Ajuntament de Girona. Una bona oportunitat per conèixer de la ma de bons professionals, la Guerra del Francès i els indrets de Girona on es varen viure els setges de la ciutat.

Per la tardor de l’any 2008, des de la revista Parlem de Sarrià es va programar un cicle de xerrades, amb les aportacions de Lluís Ma de Puig i de Francesc X.Morales, per tractar sobre les conseqüències de la Guerra del Francès a Sarrià de Ter. A més, Esther Rivera va preparar una visita guiada per les muralles de Girona i ens va apropar a la història que Jaume Prat explica en el llibre. Les cròniques i la conferència de F.X.Morales es publiquen en la propera revista n.68.