divendres, 5 de febrer del 2010

Informació i confusió



Des que Ràdio Sarrià reprodueix alguns programes i entrevistes a la seva web, tenim oportunitat d’escoltar les entrevistes que es fan als polítics municipals. Aquest és un espai que en la seva lògica és d’opinió, ja que els entrevistats són persones que governen o almenys tenen informació de primera mà, però hi ha altres programes, com les tertúlies, en les quals també emeten opinions i en principi les persones que hi intervenen no disposen de prou informació.

Alguns exemples. En el programa de la Terrassa del 28 de gener, l’entrevista al primer tinent d’alcalde Lluís Aymerich, aquest va dir que l’equip de govern anterior, l’any 2004 va cedir a l’Arxiu Històric de Girona el fons històric de l’Ajuntament de Sarrià de Ter, amb el vot del seu grup municipal en contra. El Sr. Lluís Aymerich es queixa sovint que rep crítiques, però sembla que s’hi posi bé. El Fons municipal de Sarrià de Ter es troba a l’Arxiu Històric de Girona, a l’antic convent de Sant Josep, en dipòsit temporal, a l’espera que Sarrià de Ter tingui el seu espai adequat, amb arxiver/a i lloc per les consultes. Fruit d’aquest dipòsit han estat els nombrosos treballs de recerca que s’han fet, els més destacats, el llibre de Javier Anton Pelayo, de la col•lecció de la revista de Girona i el llibre del grup GERDS de Ter, Sarrià, el paper de la història, coordinat per Josep Brugada. Si el Sr. Aymerich te a bé informar-se, demanar al secretari el conveni per estudiar-lo, el més correcte seria una rectificació pública a la mateixa ràdio, sobre la seva afirmació o més aviat, desinformació. A menys que vulgui donar més munició a l’oposició.

Les tertúlies no tenen la seva correspondència a Internet. S’emeten al matí i es reemeten al vespre. He tingut oportunitat d’escoltar els dos darrers de Veus de Dones dels dimarts i, una cosa és quan es parla de fets i d’anècdotes, sempre interessants i, l’altra, quan s’opina. Quan escoltem una opinió política el mínim que hem de demanar a qui l’expressa es que es defineixi políticament, per saber quin partit promociona. En la darrera tertúlia, es va parlar de la possible reforma de la data de jubilació i del sou que cobren els eurodiputats. La Dolors Xabé es va queixar del govern socialista per la migradesa de la seva pensió, la Mercè Astor de què els eurodiputats cobraven molt, sense conèixer el detall dels seus emoluments, si corresponien a sou, dietes i seguretat social i la M. Lluïsa Martínez, no entenia perquè en Lluís M. de Puig encara no s’havia jubilat. Jo no vaig saber entendre què hi feia en la conversa el senador socialista, però no tothom capta les subtileses de la Sra. Martínez ni tampoc les seves errades, talment com parlar de la ministra Arias Salgado (sic), sense que cap contertuliana li observés que l’actual titular de la cartera d’Economia i Hisenda és Elena Salgado i que en Rafael Arias Salgado fou ministre de Fomento del PP.

Parlar de pensions és un tema molt delicat, sobretot perquè no tothom ha portat una vida laboral similar. Hi ha col•lectius, com el dels mestres, que es poden jubilar als 60 anys amb el 100% de la base reguladora i d’altres, com el dels miners, que ho poden fer anys abans. Però la immensa majoria de gent te molts problemes per arribar als 65 anys i jubilar-se amb un sou digne.

En el programa anterior es va parlar de la revista Parlem de Sarrià. Curiosament, ningú l’havia llegit, però la Sra. Martínez va dir que tenia voluntat de llegir-la “precisament” el dia del ple municipal, finezza que no va captar la Dolors Xabé, la qual va prendre la paraula per dir que tampoc havia tingut temps per llegir-la. Quin èxit!

Quan vaig veure M. Lluïsa Martínez en el ple extraordinari en què es varen aprovar les obres del FEOSL, vaig sospitar se li havia acabat la lectura de la revista i no tenia res més adient per llegir, però després vaig pensar que assistia al ple per interès del que es tractava i no per controlar el seu marit, en Lluís Aymerich. En el ple anterior, tot el govern va sortir de mare i les analítiques es devien disparar, quan en Josep Turbau els va increpar sobre el projectat Centre d’Atenció al Visitant que el Consell Comarcal vol construir a Sarrià de Ter. A més, va treure els colors a l’alcalde Roger Torrent, mostrant el programa electoral d’ERC que no te cap voluntat de complir, ja que, amb paraules seves, “aquest és un govern de coalició i els programes de cada grup no es tenen en compte”. I així anem.