divendres, 20 d’agost del 2010

Sansalvador a La Vanguardia



Que els Sansalvador, Josep i Enric, són uns cracs dels enigmes ho corrobora avui en Gerard Bagué en el seu article a l'especial Girona de La Vanguardia: "activa les neurones dels seus jugadors de bon matí".

"No hi ha manera més reconfortant de començar el matí que resoldre un enigma lingüístic et dutxes o prepares Aquesta és l’opinió dels nombrosos radiooïdors gironins que, tot escoltant RAC 1 o Catalunya Ràdio, busquen la paraula que s’amaga rere la punyetera definició que Màrius Serra, l’enigmista oficial del país, llença per antena cada matí. És un exemple de la renovada passió que aixequen els enigmes lingüístics, entre els quals cal incloure els mots encreuats o jocs com l’Scrabble, que té a Girona una activa associació impulsada per l’actual campió del món de l’especialitat en llengua castellana.

Com explica Josep Vicenç i Eres, economista i filòleg gironí d’origen empordanès, L’Enigmàrius és una fantàstica gimnàstica mental "que t’activa les neurones de bon matí i et posa a cent". Tots els membres de la família participen de la resolució de l’enigma mentre esmorzen, fan els llits o es preparen per anar a l’escola. Consulten diccionaris, llibres o fan cerques a la xarxa. Acostumen a encertar-lo, però en els comptats casos en què no aconsegueixen treure’n l’entrellat pateixen "una mena de mini-depressió intel•lectual". Vicenç admet que sovint va cap a la feina capficat, donant-hi voltes i més voltes. N’explica un exemple: "No aconseguia trobar la paraula per una definició que deia els pentinats que agraden més als informàtics, fins que una noia de cabells molt llargs va passar per davant meu i em va donar la resposta: extensions!"

Un dels grans enigmistes gironins és Josep Maria Sansalvador, empleat de banca de 45 anys, que va guanyar la primera lliga de l’Enigmàrius de Catalunya Ràdio i acostuma a ocupar les primeres posicions del rànquing. "A casa hi ha un silenci sepulcral en el moment de l’enigma i de seguida tothom es posa a barrinar", explica. Recentment, la família Sansalvador ha anat una setmana de vacances a París i ha escoltat la ràdio per Internet. "Hem resolt tots els enigmes de la setmana i no hem perdut pistonada a la lliga", afirma Sansalvador, que també és molt aficionat als mots encreuats dels diaris, sobretot els d’en Fortuny, en castellà, a La Vanguardia,que troba força complicats.

El fill d’en Josep Maria, Enric Sansalvador, de 12 anys, segueix les passes del seu pare, i també apareix als primers llocs de la lliga de l´Enigmàrius. Amb només 9 anys, ja va guanyar un Scalextric resolent un enigma de la ràdio, i actualment té una secció titulada Enricvinalles a la Revista de Sarrià,el seu poble. Una d’aquestes Enricvinalles diu: "Cremes superficialment la fàbrica de paper". Resposta: torres.

Molts dels més assidus participants a l´Enigmàriusde Catalunya Ràdio s’acaben coneixent i, en molts casos, es truquen per comentar la jugada quan els costa trobar una definició. El programa també organitza sessions presencials, com la gran final que va tenir lloc el passat 16 de juliol a Peralada. Josep Maria Sansalvador explica que Facebook ha revitalitzat molt l’afició als enigmes. "Diuen que això del Facebook sembla molt fred, però gràcies a la xarxa hem començat a llançar-nos reptes i hem organitzat trobades que són tota una festa", explica Sansalvador".

1 comentari:

Josep M. Sansalvador ha dit...

Gràcies per la referència i per la deferència! Ens ha fet moltíssima il·lusió!

Enric i Josep M.