divendres, 27 de febrer del 2009
Estat d'ànim (II)
La Biblioteca Joan Oliver al barri de St. Antoni de Barcelona, obra de RCR Arquitectes.
Alguns amics m’han demanat els doni notícies positives d’empreses que estan esquivant la crisi. És a dir, que es vegi una mica de color en aquest panorama tan enfosquit, on sembla que només hi ha males dades. El teixit productiu català és molt complex, molt madur i hi ha exemples d’empreses molt internacionalitzades, les quals evidentment obtenen bona nota i d’altres, que actuen en mercats locals però que també estan creixent. Les dades han estat publicades en diaris econòmics, per tant no m’invento res.
Natura Bissé Barcelona és una empresa de cosmètica situada a Cerdanyola amb una gamma de productes d’alt standing. La seva línia Diamond (prohibitiva, val a dir-ho) s’ha posat de moda entre les stars americanes, als EEUU, però l’empresa comercialitza a tot el món més de 300 referències de tractaments facials, corporals i solars. Tant a Espanya com a l’exterior, els seus productes es troben en el centres d’estètica i els spa, i alguna línia, com la C+C Vitamin o la Contorno de ojos, tenen una relació preu/qualitat/quantitat assequible. L’empresa es tuteja amb les grans marques de cosmètica francesa i americanes, com Dior o Clinique i està revisant el seu pla estratègic per ampliar producció, a Espanya o a l’exterior. Ara factura 31,5m €.
En aquest mateix món de l’estètica treballa una empresa de Tortellà, El taller de Alquimia, amb una gamma de productes naturals (Alqvimia), olis essencials i productes que ajuden a la regeneració cel•lular, al descans, a aprimar-se... Té botiga al carrer Santa Clara i a l’Espai Gironès, però el gruix de les seves vendes està en els mercats asiàtics, on prefereixen olors més intensos. Tota una filosofia d’empresa.
En un altre àmbit, el de la restauració, es podria parlar de l’èxit del Fòrum Gastronòmic de Girona, de com aquest sector ( no oblidem que un bon restaurant pot ocupar a 20 persones), s’ha situat en la primera línia de la promoció turística del nostre país i sobretot de Catalunya. En una franja més modesta, però molt important per tractar-se d’una empresa que treballa en el context de baixa despesa en restauració, es troba Establiments Viena, els locals de menjar ràpid coneguts com Viena. És una empresa de capital català, amb seu a Sabadell, que controla tot el procés de fabricació dels productes que es consumeixen en els locals i també controla tot el procés de formació dels treballadors. En els seus locals t’atenen en català i el que es menja és excel•lent. Al taller de bosses de Sarrià de Ter els proveïm de les bosses sense nansa per emportar. En la Vanguardia d’avui comenten que han crescut un 9% , tenen previst obrir dos locals més i ocupen a 1.436 persones. Enhorabona.
En el sector serveis, ha estat notícia el taller RCR Aranda, Pigem i Vilalta Arquitectes d’Olot, finalistes al premi Mies van der Rohe 2009 pel seu projecte de Biblioteca Joan Oliver del carrer Comte Borrell al barri de Sant Antoni, a Barcelona. He tingut ocasió de veure-la i és força sorprenent, ja que és una biblioteca amb gran lluminositat tot i estar a l’eixample, pel fet que dóna al carrer i al pati interior. A la planta baixa, a més d’aprofitar el pati per ús públic, hi ha locals per la gent gran. Com tot edifici d’aquest sector, la biblioteca s’estructura entre diverses plantes, però la sala d’actes situada entre dos nivells i amb vistes a l’exterior, és una solució genial. Construïda en vidre i metall, te l’aparença fosca per fora, però diàfana per dins.
El mateix equip d’arquitectes ha estat premiat pel Col•legi d’arquitectes de Girona, pel seu treball del celler Bell-lloc de Palamós i ha estat seleccionat per realitzar el futur Museu Soulages de Rodez a França. Per les empreses de serveis, la internacionalització és tot un repte.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
1 comentari:
Ja, aquesta és la Biblioteca de casa ara, hi anem amb la nena a mirar contes i buscar cosetes...5 mins de casa a BCN.
Salut
Publica un comentari a l'entrada