diumenge, 27 de setembre del 2009

Buixarda i punxó



El passat cap de setmana, Sant Julià de Ramis encetava la seva Festa Major. El divendres 18, es va presentar l’exposició dels treballs en pedra de l’artesà Agustí Vila, mestre picapedrer, i el llibre escrit pel professor Josep Rodríguez, “Buixarda i punxó”. En Josep Rodríguez (sarrianenc i santjulianenc, catedràtic de llengua castellana a l’IES Santiago Sobrequés), ha tingut ocasió de passejar amb l’Agustí Vila per les antigues pedreres de Girona on aquest va treballar de picapedrer des de 1954 fins el 1979 i, al fil de les converses mantingudes, explicar-nos amb detall l’ofici, l’espai, les eines, les diferents pedres, les obres acabades...

Ha aprofitat les trobades amb un dels darrers oficials picapedrers per fer un treball etnològic, exhaustiu, que perduri en el temps o mentre duri la lletra impresa, de la mateixa manera que l’obra de l’Agustí Vila, les diferents escultures i treballs en pedra que han sortit de les seves mans, embelleixen les places i els edificis on s’han instal•lat. En té exemples escampats per tot Girona: al passeig Arqueològic, al Cementiri, a la Catedral, a la Fontana d’Or, i també escultures a d'altres municipis veïns, com la de la plaça dels Gegants de Sarrià de Ter, la font de la placeta i a Sant Julià de Ramis, l'escultura davant l'Ajuntament.

Les fotografies d’en Jordi S. Carrera per les instal•lacions abandonades de les pedreres són un altre digne document gràfic. En el llibre, en Josep Rodríguez aprofita per demanar un projecte de recuperació arqueològica: “són 54.000 m2 on ben endreçat hi podria cabre tot: un mirador, un parc enjardinat, una nau-museu per rememorar la feina dels picapedrers, i algun carrer i algunes cases per acabar d’ordenar-ho urbanísticament”. Una excel•lent idea, a tocar de casa.

2 comentaris:

Jordi Casanovas ha dit...

Bon dia! Passava per aquí a ja que hi sóc paro a saludar.

Assumpcio Vila ha dit...

Bé, no només tafanejes tu. Felicitats pel blog Croniques de sota el mugró.