dimecres, 9 de setembre del 2009
Sent el Castellum
La visita al Castellum està animada per l'actuació dels Debòli Teatre
Els diumenges 13 i 20 de setembre, l’Ajuntament de Sant Julià de Ramis torna a organitzar les visites guiades i teatralitzades al Castellum Fractum, la fortificació militar que els romans varen erigir al cim de la muntanya de Sant Julià de Ramis pel control de la Via Augusta.
La guia et condueix pels indrets més rellevants de la muntanya: l’església de Sants Metges, la qual també estarà oberta al públic per poder admirar-ne la restauració, les noves restes de la muralla ibèrica que s’han trobat recentment a l’entrada al recinte, els vestigis localitzats inicialment quan es va voler construir un cementiri i l’espai arranjat i consolidat del Castellum Fractum, un edifici situat estratègicament, des on es veu tota la vall del riu Ter des del Congost fins Sarrià.
Els arqueòlegs de la Universitat de Girona, els quals han treballat almenys deu anys en les excavacions de la muntanya (Josep Ma. Nolla, Lluís Palahí, Josep Burch, Jordi Sagrera, Marc Sureda i David Vivó), situen en la muntanya de Sant Julià la població de Kerunta, el poblat ibèric dominat posteriorment pels romans, que es va traslladar a Girona quan es va iniciar el procés de romanització de la península ibèrica. La nova ciutat, coneguda com Gerunda, es va situar “sobre” el camí principal o Via Augusta, el que avui coneixem com el carrer de la Força.
El creixement de la ciutat de Girona va significar l’abandonament del poblat de dalt la muntanya, deixant-hi només una guarnició de soldats per la defensa i vigilància del castell.
A primers del segle XX es va construir una altra fortalesa militar més al nord, que no va tenir cap utilitat en aquest sentit i que ara està en obres per transformar-lo en un centre d’art.
La visita a la muntanya es distreta, ja que a més de seguir les explicacions de la guia, els de Debòlit Teatre expliquen una altra història paral•lela de llegendes i romans. És una excel•lent excusa per conèixer el nostre territori, la nostra història i per passar una bona estona, sobretot si s’hi va amb mainada.
Comença a les 12h del migdia i cal reservar. www.santjuliaderamis.cat (972 170909)
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada