dissabte, 19 de setembre del 2009

Que la força ens acompanyi




Aquest ninot, en Darth Vader, ha estat penjat a casa durant els dies de la Festa Major. El concurs d’espantaocells és una feliç idea de l’associació de veïns de Sarrià de Dalt que ja porta unes quantes edicions. En podeu veure el resultat, i el llistat dels participants a la seva web, nova de trinca. El ninot és obra dels germans Gerard i Marc Quesada, fills d’un matrimoni amic i veí. Cada any miro d’engrescar-los, que hi participin, però enguany només han confeccionat el del meu balcó. En fa un parell, varen penjar una rèplica, versió casolana, de l’estàtua de la llibertat de Nova York, la qual em va satisfer enormement.

En Gerard no m’ha sabut dir per què ha triat el personatge sinistre de la Guerra de les Galàxies, és el que volia fer i ja està. Potser l’ambient general hi te molt a veure. Sent parlar als grans de la crisi, aquest també és el seu primer any a l’Institut, deixa la comoditat de la coneguda escola Montserrat i comença una altra etapa de la seva vida. La incertesa, l’entrada a l’adolescència, li causa neguit. Avui, quan he dinat amb ell a la botifarrada que organitzava l’AAVV de la Rasa, ja l’he vist content, més tranquil, ha conegut nois i noies d’altres pobles i s’ha refet de la sorpresa del nou centre. Quan han marxat de La Rasa anaven a casa seva a acabar un treball per presentar el dilluns.

En Gerard i en Marc estan sempre acompanyats dels seus pares que vigilen atentament els estudis dels seus fills i aquest és sens dubte part del seu èxit escolar. L’altra es deu a la dinàmica de la mateixa escola de Sarrià de Ter, el CEIP Montserrat i també de l’ IES Narcís Xifra, on aquest any el meu nebot ha començat el tercer d’ESO. Tant l’escola com l’institut tenen un bon equip directiu, una bona plantilla de mestres i professors, a més d’unes Ampes dinàmiques, que vigilen, coordinen i controlen el seu funcionament.
La presidenta de l’Ampa de l’escola Montserrat és la Loli Fernández. Aquesta setmana s’ha agafat festa de la feina per treballar a l’escola. Han de contractar a 23 persones, personal de cuina, monitors de vigilància i d’activitats, confeccionar els horaris, s’han de cursar les comandes als proveïdors, mensuals i setmanals, supervisar la caixa, les altes i les baixes, en fi, els membres de l’Ampa han de portar la gestió com si fos un petit negoci. Tots són voluntaris, per això es fila tant prim i es cuida tant el pressupost, ja que saben que hi ha moltes famílies amb una economia molt delicada. Ara per ara, per estalviar, els surt més a compte gestionar ells el menjador que contractar un servei de càtering.

Quan es parla d’educació, d’èxit i fracàs escolar, no sempre es te en compte el que envolta l’escola. L’entorn familiar, sobretot el seguiment de les activitats dels nens i nenes, el treball de l’Ampa, l’ambient esportiu del poble, les possibilitats d’accedir a d’altres activitats extraescolars complementàries, tot educa i encara més en un poble petit com Sarrià de Ter.

Els amants de la saga de la Guerra de les Galàxies recordaran a Han Solo acomiadant Luke Skywalker amb la frase “Que la força t’acompanyi”. Darth Vader, ja el saluda amb un “la força està amb tu, jove Skywalker”. Potser en els temps que corren, si substituïm la paraula “força” per “treball” tot es farà més entenedor.
Que el treball (no la sort) ens acompanyi.