diumenge, 15 de novembre del 2009

Homenatge al Dr. Josep Garriga



El Centre Cultural i Parroquial de Sarrià de Dalt s’ha omplert avui per escoltar el concert de la Principal de la Bisbal en homenatge al metge i compositor sarrianenc Josep Garriga i March. Els cent anys del doctor han coincidit amb el centenari de la Costa Brava i, encara que sigui un tòpic,- cent anys és un segle-, parlem d’una persona que ha viscut els esdeveniments més importants del segle XX.



En el llibre “Escaig de la seva obra” que l’Ajuntament de Sarrià de Ter va editar l’any 1984, quan el doctor es va jubilar, després d’haver exercit de metge titular de Sarrià de Ter, Sant Julià de Ramis i Medinyà més de quaranta anys, s’expliquen molts detalls sobretot de la seva joventut. Per exemple, que va començar a jugar a futbol a l’Institut de Girona i que des de Sarrià només s’hi accedia per Pedret i el Pont Major: la carretera nacional (la del carrer Josep Flores) no es va construir fins l’any 1929! Podríem dir que el Dr. Garriga ha vist canviar totalment el nostre poble, a més de veure néixer i créixer a molts vilatans.

Avui, una seva neta ha recordat que el seu avi era un apassionat dels cotxes (qui no recorda el seu Stromberg negre), el futbol (va ser jugador de l’equip de l’Institut i seguidor del Club Esportiu Sarrianenc, del Pontenc i del Girona), les sardanes ( a més de compositor va ser l’ànima del concurs de sardanes de la Festa Major) i la medecina.

En Francesc Gassú, el director de la cobla la Principal de la Bisbal, ha fet un regal al poble de Sarrià de Ter que espero no passi desapercebut: els arranjaments de les partitures de les dues sardanes que avui han tocat, “Noces d’or” estrenada per la mateix orquestra el 1970 al poble Espanyol amb motiu del cinquantenari de la Mutual Mèdica de Catalunya i Balears, i “Adoració”, sardana composada per Josep Garriga quan només tenia 18 anys, el 1927. Són dues sardanes completes que a partir d’ara es podran tocar en les audicions de la Festa Major.

En Maties Martí, conductor del programa “Coneguem i estimem la cultura catalana” de Ràdio Sarrià, el qual ha fet d’enllaç entre la família i l’Ajuntament per retre aquest homenatge, fa molt temps persegueix les partitures per reproduir les sardanes. En el programa especial del divendres, va aconseguir el disc de vinil de “La meva petita”, sardana molt balladora que va ser enregistrada per la cobla la Principal de Girona, que dirigia l’amic del Dr.Garriga, el compositor Josep Ma. Boix del Pont Major. El disc de vinil ha sortit de cal Marquès, en Josep Casas, el qual te la virtut de guardar tot el que fa referència al poble. També guarda els programes de la Festa Major on es troben els articles sobre la companyia de teatre Foc Nou, l’Orfeó Joventut i el Club Esportiu Sarrianenc que Josep Garriga va escriure cap els anys 60, en català, quan la resta del programa estava escrit en castellà. Aquesta informació va ser molt valuosa per recuperar tota la història de l’edifici del Coro i, indirectament, per recuperar l’edifici per ús públic.
Dalt l’escenari, la colla “Aires Gironins” del GEIEG han ballat “El bruel de Pals”, recordant la bellesa de moviments de les colles sardanistes i el públic ha enyorat aquell concurs de sardanes tan popular de la Festa Major. Dos sarrianencs també s’han afegit a l’homenatge ballant: en Jordi Trull i en Jordi Duch.

Semblava un diumenge de Festa Major. Hem celebrat, amb orgull, que un sarrianenc il•lustre, una persona que ha dedicat la seva vida professional als demés exercint de metge de poble, que ha dedicat el seu temps lliure a composar i ajudar a popularitzar la música i la sardana, ha fet cent anys. Felicitats Sr. Josep Garriga i enhorabona a tots els organitzadors.



Una de les poques fotografies publicades on surt en Josep Garriga amb en Josep (Pitu) Llausàs i Josep Oliva, veient futbol al camp del Pontenc, del Pont Major.