dimarts, 22 d’abril del 2008

Un quadre de Francesc Gimeno




La curiositat per tornar a veure aquest quadre em va fer pujar al Museu d’Art de Girona per veure l’exposició Francesc Gimeno i els paisatgistes del Montgri . En un reportatge de l’exposició a la sies.tv, on s’entrevistava a la comissària Mariona Sugranyes, el quadre apareix al seu darrera, juntament amb d’altres de Girona. El gruix de l’exposició és la col·lecció dels quadres de les poblacions empordaneses que Francesc Gimeno va capturar amb la seva paleta, Torroella, Verges, Bellcaire, les cales de la Costa Brava, a Begur o LLançà. Francesc Gimeno, nascut a Tortosa el 1858 va arribar el 1887 a Torroella de Montgrí de la ma dels pintors Ramon Call i Modest Urgell i va quedar captivat del paisatge empordanès i de Caterina Massaguer, amb qui es va casar un any més tard. A partir de 1915, es dedica del tot a la pintura i fa contínues excursions per l’Empordà. El 1916 treballa a Girona en un conjunt de teles en particular de la que anomena “Pedret”, però que en realitat es tracta del Pont Major.
Sembla que el clima humit de Girona no l’aprovava i per això les peces mostren els cels grisosos. Parlant de la tela Pedret, “de traç ràpid; en ella es fàcil intuir la humitat de les cases, a les pedres i la fugacitat del pas dels vianants que transiten per aquest pont de Girona, i dels carros que podem veure al fons mig desdibuixats. Som davant una composició feta de taques de colors grisoses i terroses molt propera a un postimpressionisme, propi d’un Vincent Van Gogh”.
Francesc Gimeno va morir a Barcelona el 1927, i se’l considera un artista maleït, ja que en la seva vida no se li va reconèixer prou el seu treball, fins el punt que la primera exposició antològica feta per una institució pública fou la del MNAC de la primavera del 2006.

El quadre Pedret (millor Pont Major) pertanyia a Montserrat Isern, de Banyoles, propietària de la col·lecció del seu pare Isern Dalmau. Quan el vaig veure la primera vegada fou a la seva casa al Castell de Porqueres on hi havia anat amb Raimonda Coll per investigar sobre la vida del pintor sarrianenc Pere Farró l’any 1995. Montserrat Isern ens va regalar i dedicar un llibre sobre la seva pinacoteca que encara conservo.

L’exposició sobre Francesc Gimeno es pot veure al Museu d’Art de Girona fins el 25 de maig.