divendres, 22 d’agost del 2008

Cava Rosat




El celler Espelt ha iniciat la verema del raïm de les varietats Chardonnay i Garnatxa. La seva gerent, l’enòloga Anna Espelt, comunicava a la premsa aquesta setmana que la meitat de la producció es destinarà a l’exportació i que enguany sortia a la venda el primer cava rosat de la casa. L’Anna dirigeix un celler modern, amb una botiga excepcional a Vilajuïga, una mostra del que hauria de ser el territori vitivinícola de l’Empordà. La D.O. Empordà està guanyant el seu lloc dins del competitiu món dels vins, i els noms d’Espelt viticultors, Empordàlia, Oliver Conti, Castell de Biart, Castillo Perelada, Pere Guardiola, Oliveda, Martin Faixó o Masia Serra ja son reconeguts arreu.

De la ma de l’Anna he visitat les seves instal•lacions i he gaudit del seu Terres Negres, de la vinya centenària de Rabós, un vi excel•lent. Amb l’Anna hem coincidit en el programa Jo Directiva, del Departament de Treball de la Generalitat, i m’ha agradat l’empenta que te per portar el negoci, fer-se un lloc en les cartes dels restaurants, en les botigues especialitzades i per promocionar els productes del territori empordanès, una tasca que també ha entès el DAR de Girona, amb en Josep Guix al davant. L’Anna també ha provat sort amb l’oli, amb Espelt Oli d’oliva, d’oliveres pròpies empordaneses, de les varietats argudell i arbequina.







Quan he llegit la notícia del cava rosat he tornat a veure la fusta d’emprenedora que te l’Anna, i el seu nas per estar en la primera línia i innovar. El cava Rosat és el cava de moda, promocionat com a beguda única per tot l’àpat i no només pels postres. No n’havia tastat cap fins que en un pica pica de la feina, aquest juliol, un company que celebrava el seu aniversari ens va portar el famós Perles Roses de Naveran. El cap de setmana passat, en un dinar familiar, la meva cosina Marta Bellapart, ens va obsequiar amb el Pinot Noir de Codorniu. La Marta també es enòloga i ha estat treballant durant quinze anys a Adelaida, Austràlia. L’any passat, de retorn a casa, es va estar a Peñafiel (Valladolid) en una finca Codorniu, i ara ja treballa a Sant Sadurní en la producció del cava. Parlar amb elles, veure com s’estimen les vinyes, la terra, com del tracte que rep la vinya es millora el raïm, i de rebot es creen les bases per tenir vins i caves de qualitat, és tota una lliçó.






1 comentari:

Anònim ha dit...

N'hem begut una ampolla i és molt bo ! Només una observació : degut al reglament de la Denominació d'Origen Cava, d'aquest vi escumós no se'n pot dir "Cava". És "vi escumós de qualitat", tal com diu l'etiqueta.