El dijous 9 d’octubre, es va presentar a la llotja de la Fira de Girona el programa d’implantació de la responsabilitat social destinat a les pimes catalanes, impulsat pel Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya i el Consell de Cambres de Catalunya. Els àmbits d’actuació de l’RSE Pime són bàsicament tres:
- Social: treballant per garantir la igualtat d’oportunitats, afavorir la conciliació de la vida laboral i personal, la prevenció de riscos laborals, incrementar la participació dins l’organització, disminuir la rotació de personal i retenir talent.
- Econòmic: definir un pla estratègic, contribuir a la competitivitat de l’empresa, implantar processos de millora contínua en la gestió empresarial, professionalitzar els càrrecs directius.
-Ambiental: contribuir al desenvolupament sostenible, reduir costos en els consums energètics, d’aigua, en la gestió de residus, reduir riscos químics vers les persones treballadores, millorar la imatge davant del consumidor i integrar l’empresa en l’entorn i la comunitat local.
El programa el va explicar Anna Fuster, de l’empresa Lavola, la qual ha estat seleccionada per l’acompanyament de l’empresa en la seva implantació. Aquest programa ve avalat per l’èxit en resultats que va tenir el programa RSE Coop, realitzat en 38 cooperatives catalanes en el període 2005-07. El Departament subvenciona el programa per unes trenta empreses pimes, amb un cost de 3.000 euros o de 1.500 euros si el volum de negoci és inferior a 3 milions d’euros.
De l’experiència de la RSE Coop en va parlar M. Àngels Cobo, de Suara Cooperativa, d’Olot, una empresa de serveis a les persones, nascuda de la fusió de les cooperatives Escaler, CTF i EAS, amb un ventall de serveis que va des de les escoles bressol, l’atenció a la gent gran, als infants, als adolescents, a les persones amb risc d’exclusió i a les persones amb discapacitat. El projecte els ha servit per millorar la relació entre els treballadors (són 1.100 professionals), i millorar els serveis que ofereixen, aportant algun aspecte innovador, com l’aplicació del programa de gestió de residus en els centres de treball on col·laboren (escoles bressol, residències, etc).
Salvador Riera de la cooperativa Lloc Nou, dedicada a la construcció d’habitatges en règim de cooperativa que construeix l’empresa Salas, Serveis Immobiliaris, va explicar com l’aplicació de la RSE Coop a les empreses ha servit per donar a conèixer la Fundació Lloc Nou centrada en la creació d’habitatge social, en propietat i de lloguer i la Fundació Salas, la qual te per objectiu la recerca de millores per l’accessibilitat de les persones amb discapacitats. Aquesta fundació promou els premis Accés per distingir projectes innovadors que afavoreixin les condicions d’autonomia de les persones amb discapacitat.
En darrer terme, Josep Ma. Lloreda, de l’empresa de productes de neteja KHLloreda va comentar que en la seva empresa hi té una guarderia, per donar atenció a les mares joves que hi treballen. Un dels objectius de l’empresa ha estat la obtenció de la ISO medioambiental, i les etiquetes ecològiques pels seus productes, per evitar ser perjudicials pel medi ambient.
El projecte de responsabilitat social empresarial és innovador a l’Estat Espanyol, així com ho són d’altres projectes que ha emprès el Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya que dirigeix Mar Serna: el projecte Jo directiva, per crear xarxa de dones executives, o les subvencions a les inversions en maquinària que suposin una reducció en l’esforç físic dels treballadors.
divendres, 10 d’octubre del 2008
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada