dijous, 28 d’agost del 2008

Món St Benet

L'edifici La Fàbrica, centre de congressos, restaurant i punt d'informació

El monestir de St. Benet, restaurat.

Des de Perafita hem anat al monestir de Sant Benet del Bages, situat entre Navarcles i Sant Fruitós del Bages. Des que l’any 2000 la Caixa de Manresa el va comprar als hereus del pintor Ramon Casas, el degoteig de notícies sobre la seva restauració ens havia despertat la curiositat, de manera que hem aprofitat la proximitat per anar a tafanejar.

Món Sant Benet és la suma de diversos projectes: el rehabilitat monestir de Sant Benet, del s.XII, el Palau de l’abat on es troben les estances modernistes de la família de Ramon Casas, la Fundació Alícia, una proposta de recerca gastronòmica, i el centre de congressos i convencions, amb l’edifici de la Fàbrica i l’Hotel Món.

Com bons turistes, ens varem apuntar a un pack de tres propostes: visita “un dia a la vida dels Cases”, visita al monestir medieval i dinar a La Fonda, a l’edifici de La Fàbrica. Tot plegat 25€, vi de la DO del Bages apart. Les visites guiades, en particular la de les estances modernistes són teatralitzades seguides per un audiovisual. La família Casas, que també era accionista de la fàbrica tèxtil del recinte, va comprar en subhasta el monestir l’any 1907 i el manà reformar a l’arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch. Aquest va obrir finestrals on hi havia cel·les dels monjos, va dotar algunes finestres d’elements neogòtics, i omplí les sales de xemeneies decoratives. En la restauració s’ha conservat un nombrós mobiliari, i col·leccions de metalls i pintures de la mateixa època, quan Ramon Casas i Santiago Rusiñol voltaven pel món pintant.
L’audiovisual és interessant, una mostra del què segurament anirem veient d’ara en endavant en les visites als llocs històrics, per atraure a un públic juvenil poc afeccionat a les oratòries dels guies amb un discurs més precís i històricament més correcte.

El monestir Sant Benet conserva una bonica cripta pintada en el seu dia pels monjos de Montserrat ( de la mateixa ordre), un claustre de dimensions acollidores i un gran celler gòtic, amb dues tines de pedra. Aquí vàrem poder escoltar el guia, salpebrat amb algun audiovisual i un holograma que vol representar la missa fundacional. D’enginyós si que ho és.

Dins l’edifici de la Fàbrica cal destacar, a més del restaurant, el punt d’informació de la Catalunya Central, una de les iniciatives de Caixa Manresa per informar de l’oferta turística de les comarques centrals de Catalunya, i la botiga de Món Sant Benet especialitzada en productes catalans d’alta gamma. Vam arreplegar informació del Museu Industrial del Ter a Manlleu, i la del jaciment arqueològic de l’Esquerda a Roda de Ter, per altres sortides des de Perafita.

Tot plegat una proposta molt atractiva. Pels que disposin de més temps, l’hotel Món pinta d’allò més bé: quatre estrelles, piscina, dos restaurants, 80 habitacions... un petit luxe. Però si només es disposa d’un dia, des de Girona és fàcil per l’eix transversal. Una bona proposta cultural i gastronòmica pels amics sarrianencs motoristes.