dissabte, 12 de desembre del 2009

La revista Parlem de Sarrià en digital



Des de fa una setmana, els internautes podeu gaudir de la primícia d’un nou número de la revista sarrianenca Parlem de Sarrià en format pdf. El que potser acabarà sent un medi habitual, ara ens sorprèn, acostumats al paper i a que en fèiem ressò quan sortia la revista impresa. La xarxa està sent més ràpida que la impremta i, a vegades, el calendari no deixa gaire marge als impressors.

El tema de portada d’aquest número 70 és el riu Ter, amb una imatge captada el desembre de l’any 2008, quan les generoses pluges caigudes ens varen fer oblidar tot aquell any de sequera. Anna Ribas, professora de l’àrea de Geografia Humana a la UdG, membre del club excursionista de Sant Julià de Ramis i autora del llibre “Les inundacions a Girona” de l’Institut d’Estudis Gironins (2007), publica un article sobre com l’espai o la llera del riu Ter s’ha anat modificant al llarg del temps, tot utilitzant diversos mapes on es pot veure com s’ha anat aprimant, com ha guanyat espai el bosc de ribera i s’ha perdut l’espai inundable. Entre l’aigua que es queda als pantans, la que es porta a l’àrea metropolitana de Barcelona, el Ter és un riu espoliat, que no porta ni els 3m3 que es consideren cabal mínim biològic.

En la mateixa revista publico un article sobre la resclosa d'en Vinyals. Feia molts anys que no havia vist passar l’aigua per sobre la resclosa, ja que, més enllà del terme municipal de Sarrià de Ter, el riu baixa molt sec fins que rep l’aigua de la depuradora de Campdurà. De la resclosa neixen dos canals, el del marge dret arriba fins a Flaçà, el que es coneix com la sèquia Vinyals, i desguassa, en gran part, a la riera de Sant Martivell. El del marge esquerre alimenta la central elèctrica de Salvador Serra i segueix, en canal, fins Colomers, però només s’usa quan els pagesos sol•liciten l’aigua.
Durant tot l’any 2009 he intentat trobar la informació sobre la resclosa i la sèquia. Els membres del Taller d’Història de Celrà, autors del llibre de Celrà de la col•lecció revista de Girona, em varen adreçar a Jordi Barrera, el president de la Comunitat de Regants de Celrà i Bordils, el qual em va proporcionar les dades registrals, el punt inicial de la investigació, el dret a construir la resclosa per part de Mateu Vinyals de Flaçà, de 1748. La directora de l’Arxiu Històric de Girona, Montse Hosta, una vegada vàrem veure que a l’arxiu de Girona hi havia poca informació, em va adreçar a l’arxiu de l’ACA, a Barcelona, on es troba un plànol de 1934, així com informes tècnics de l’època en què es va reformar la resclosa.
El demés ha estat treball de camp i xiruques, la descoberta dels pobles veïns. En alguns indrets costa de veure la sèquia, però en el tram que passa descobert, sobretot de Celrà a Bordils, és un circuit altament recomanable.

A la revista hi trobareu tots els temes que han estat actualitat municipal durant el tercer trimestre, la Festa Major, amb articles de tots els col•laboradors, a destacar el pregó vist per en Josep M.Sansalvador i la novetat d’enguany, la celebració de la I Fira de la joguina de 2a ma que va organitzar l’AAVV de Sarrià de Baix. La revista no lluiria tant si no comptéssim amb les fotos que fa en Quim Llunell el qual, amb més paciència que Job, acudeix a gairebé tots els actes que es fan al poble. A dossier d’història trobareu la conferència de Javier Anton Pelayo que va pronunciar per la diada i, a l’espai escolar, l’ús de les noves tecnologies a l’escola, la pissarra digital. A la secció del grup muntanya, s’ha estrenat en Xavier Font pujant a la Pica d’Estats i a viatges, Bet Sau ens acosta al parc natural de l’arxipèlag de Cabrera. A esports, en Guillem Mallolà continua donant-nos les notícies de la UES i també el FC Sarrià fa una nota sobre la celebració del tradicional campionat de 24h de futbol pista. Esports és la secció que cal potenciar, falten imatges de patinatge, bàsquet i gimnàstica rítmica.

Per sort, la nòmina de la revista és àmplia, més de 40 persones responen a la crida de cada número per així anar construint la crònica del poble, amanit amb alguns temes culturals o d’actualitat que ens semblen són d’interès pels lectors.

Pel proper mes de gener, des del grup GERDS de Ter organitzarem un debat sobre el riu Ter. Està previst pel dissabte dia 16 i hem convidat a Ivan Bustamante, biòleg, membre del consell de redacció de la revista Parlem de Sarrià, el qual actuarà de moderador, l’Anna Ribas, professora de Geografia Humana de la UdG, en Francesc Camps, president del Consorci Alba-Ter, i a Dani Boix, professor d’Ecologia Aquàtica de la UdG. Espero tindrem un debat interessant sobre l’estat actual del riu Ter, si es podrà recuperar cabal, tal com es va anunciar quan es va començar a construir la dessalanitzadora del Prat del Llobregat. El Ter, a debat.