dissabte, 20 de febrer del 2010

Any Vicens Vives



Fa uns dies, amb en Josep Brugada comentàvem que per la propera revista podria escriure un article sobre la vida i l’obra de l’historiador Jaume Vicens Vives, del qual, en honor al centenari del seu naixement i del cinquantenari de la seva mort, s’ha fet una exposició al Museu d'Història de Catalunya, a Barcelona. Tot parlant, va sortir a la conversa que el novembre passat varem celebrar a Sarrià de Ter el centenari del metge Josep Garriga March, el qual havia estat company de dispesa de Jaume Vicens a Barcelona, en la seva època d’estudiant.
També en Toni Ruscalleda Nadal, l’amic corrector de la revista, està preparant la celebració del centenari del seu pare pel proper mes de març, el metge cassanenc Josep Ruscalleda, autor del llibre “Anys i panys” i que va estudiar medicina amb Josep Garriga. A Cassà de la Selva, l’Ajuntament i la Colla Excursionista li faran un acte d’homenatge. Es dos metges celebren haver gaudit d’una llarga vida, molt dedicada als demés per la seva professió.

Jaume Vicens Vives va morir prematurament jove, amb només cinquanta anys, en el moment àlgid de la seva renovació historiogràfica i del seu reconeixement professional internacional. La seva voluntat de reescriure la història de Catalunya cercant les fonts originals, contextualitzant-les amb els factors demogràfics, socials, econòmics de cada època i deixant de banda el romanticisme de la Renaixença, li va valer més d’un enfrontament amb historiadors (amb Antoni Rovira i Virgili abans de la Guerra Civil i des de l’exili), però també fou seguit per nous historiadors que varen creure en el seu mètode científic de recerca.
De 1958 a 1960 deixà la seva recerca en l’època medieval i l’orientà a la Història Moderna i començà a donar classes a la nova Facultat de Ciències Econòmiques de la Universitat de Barcelona. Amb l’ajut del seu alumne Jordi Nadal i Oller (cunyat del metge Josep Ruscalleda), crearen els estudis d’Història Econòmica, inexistents fins aleshores. El seu llibre més important d’aquesta època és “Els catalans en el segle XIX”, tot i que és més conegut per la seva “Aproximación a la Historia de España” i la “Historia Social y Económica de España y América”.

A l’exposició de Jaume Vicens Vives s’hi mostra la foto presa a la teulada de la dispesa de la Gran Via, amb en Josep Garriga i en Santiago Sobrequés, així com moltes fotos de l’àlbum familiar, dels seus viatges, els seus llibres publicats per l’editorial Teide, el negoci familiar creat el 1942 que va promoure la renovació dels llibres de text en els obscurs anys del franquisme, i mobles, cartes i anotacions del seu arxiu personal.
L’exposició es pot veure al MHC fins el 30 de març. Després serà itinerant i vindrà a Girona.