dilluns, 10 de març del 2008

Fora de mare


Raül Molina. Elena Cairó, Rosa M.Marcos i Jordi Pla, en una escena de Fora de mare (Foto d'en Gerard Puigmal)

El grup de teatre A Les Fosques ha guanyat dos premis en la 14a edició del concurs de Teatre Amateur Rafael Anglada de Santa Coloma de Farners, per la seva representació de l’obra Fora de mare. Rosa Ma. Marcos ha aconseguit el de segona millor actriu secundària, Jordi Pla el de millor segon actor principal i també, Elena Cairó ha estat nominada al premi a millor actriu principal.
El concurs l’organitzava l’agrupació teatral La Clau, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sta. Coloma. Hi participaven, a més del grup sarrianenc, Teatre 8 de Tarragona, el grup Titània de l’Orfeó Badaloní, el grup de Teatre Cassanenc, el grup Gespa Teatre de Palamos i l’Agrupació Teatral Benet Escribà de St.Feliu de Guíxols. En Quim Massegú, ajudant de direcció i un dels fundadors del grup de teatre, va valorar aquest concurs pel fet que la gent hi participava activament, no només assistint a les diferents representacions, sinó puntuant els actors i qualificant l’obra. Els premis es varen atorgar el dissabte passat, durant un sopar a Santa Coloma de Farners.

L’obra Fora de mare es va tornar a representar el passat ú de març al teatre del CCP de Sarrià de Dalt, en benefici de GERD, el grup editor de la revista del discapacitat, per recaptar fons pel seu projecte de la fàbrica de cadires de rodes a Huelguín, Cuba.

Reprodueixo el text que he publicat a la revista Parlem de Sarrià núm. 63, (encara a la impremta) quan el grup va representar l’obra a Sarrià de Dalt aquesta tardor.

“Feia tres anys que el grup de teatre A les Fosques no ens oferia cap sessió golfa. Els havíem vist a La estanquera de Vallecas l’any 2004, encara amb en Joan Vilella d’actor i en aquests anys de sequera es dubtava de la seva continuïtat. En Quim Massegú, la Rosa Ma. Marcos i en Santi Palomeras han revifat les brases del grup i han completat completat l’elenc per preparar l’obra, nous actors provinents del grup que l’any passat es va iniciar amb els Pastorets. I aquí hem de parlar d’actors sarrianencs revelació, com en Jordi Pla, l’Elena Cairó, en Joan Puigmal, la Meritxell Pla i la Rosa Soler. Actuen, a més la veterana Rosa Ma. Marcos, en Santi Palomeras i en Raúl Molina. La direcció ha anat de la mà del provat tàndem, en Pep Massanet i en Quim Massegú, dos apassionats del teatre amb majúscules. L’espera ha valgut la pena, ja que l’aparició en escena de nous actors sempre és un esdeveniment, una porta oberta al futur.

Fora de mare (Fuera de Quicio) és una obra de l’any 1987 del dramaturg José Luis Alonso de Santos, el mateix autor que “La estanquera de Vallecas”. Els interns d’un psiquiàtric ens emporten cap un món surrealista on a vegades no es distingeix el que és real del que és imaginat. De fet, com molt bé diu la dita “de bojos n’hi ha més fora que dins”, els interns són tendres, vulnerables, només busquen la seva felicitat i acaben per adonar-se que els que estan a fóra els estan enredant i confonent. És a dir, que si creuen i diuen el que han vist i sentit els prendran per bojos i per tant millor ni creure-s’ho ni dir-ho i oblidar-ho. Fora de mare és una comèdia d’embolics, fantasiosa, sorprenent, on tot es torna relatiu depenent de com es miri. La Rosa (Rosa Ma.Marcos) i el seu alter ego, la Rose, la seva consciència que parla en veu alta i a voltes la contradiu, convenç la jove Antònia (Elena Cairó), juganera i bellugadissa, de veure’s amb els interns del psiquiàtric masculí (l’imponent Jordi Pla i en Raúl Molina), i trobar-se a la cabana de la llenya.
El que semblava havia de ser una història d’amistat i d’amor entre malalts mentals, es complica amb una morta, tot plegat per acabar descobrint l’embolic de faldilles del director (Joan Puigmal) amb la madre vigilant (Rosa Soler) i que el psiquiàtric fa negocis amb els opiacis. Un final kafkià amb la sortida en escena de l’altra monja, (Santi Palomeras) que relata una pel·lícula de gànsters i els interns que se’l miren, incrèduls, tot menjant crispetes.
Aconsegueixen atreure la nostra atenció, no només per la trama, sinó pel farciment, amb alguns gags divertits. Un escenari amb poc atrezzo, que obliga als actors a treballar prop del públic, la qual cosa s’agraeix. Un vestuari auster però efectiu i un bon treball dels actors pel que fa als diàlegs, la dicció i l’expressió, on es veu la mà del director, en Pep Massanet.

Fora de mare es va estrenar a Vidreres i es representà a Sarrià de Ter el dos de desembre, de 2007 dins de la XIX Mostra de Teatre. Que el grup de teatre A les fosques torni arrencar amb aquesta empenta és una excel·lent notícia”.
grup-alesfosques.blogspot.com