dissabte, 28 de juny del 2008

Paper o plàstic?






El 3 de juliol, el comerç de Sarrià de Ter participarà en la campanya “Dia català sense bosses de plàstic”, de manera que aquest dia no es donarà cap bossa de plàstic als clients. La campanya pretén anar disminuint de manera progressiva la quantitat de bosses de plàstic, en particular les de tipus samarreta, d’un sol ús, i fomentar altres alternatives, com el cabàs, la bossa de roba pel pa, el carretó, la bossa plegable i, perquè no, la bossa de paper.

El preu econòmic i la facilitat d’emmagatzematge han fet proliferar la bossa de plàstic, de manera que estan posant a prova els abocadors amb l’augment insostenible de les deixalles. La poderosa indústria del plàstic ha posat en el mercat bosses de galga més prima, també algunes fetes amb plàstic biodegradable i d’altres amb midó de la fècula de patata. El que no ens diuen i ara sabem, és que aquesta bossa, tot i que es recull en una petita proporció, és de difícil reciclatge. Es poden reciclar bé les ampolles d’aigua, però no les bosses samarreta gairebé transparents.

La bossa de plàstic es pot substituir fàcilment, per poc que els consumidors canviem els hàbits de compra i retornem a l’antic i pràctic costum de portar un cabàs.
La iniciativa de Sarrià de Ter comença amb el més lògic: descomptar 0,05€ si no es demana la bossa de plàstic. També es repartiran cupons per omplir una cartilla i accedir a un dels 1.000 cabassos solidaris que es regalaran en els comerços adherits a al campanya. Els cabassos solidaris els proporcionarà la botiga de Comerç Just que gestiona el grup Gerd al carrer Firal.

La iniciativa de descomptar els 5cèntims serà la més eficaç. El resultat ja s’ha vist en els supermercats Bon Preu, on per cada 10€ de compra et descompten 0,02€ si no demanes la bossa de plàstic. La gent hi accedeix amb carretó, amb el cabàs, amb la seva pròpia bossa de gran capacitat i la cadena està sent considerada com una empresa de bones pràctiques.
La campanya pretén sensibilitzar la població sobre la necessitat de reduir la bossa de plàstic, i també demana imposar un impost de 0,20€ sobre la bossa de plàstic, cosa difícil en la pràctica, a menys que sigui una directiva europea. La millor mesura és que es cobri la bossa, o bé s’aboni el preu.

Des de fa 10 anys a Sarrià de Ter celebrem les Jornades del Paper. Han servit per anar-nos conscienciant sobre els diferents usos del paper, i alhora hem seguit les millores tecnològiques que la indústria ha fet en el procés de fabricació per deixar d’ emetre CO2 a l’atmosfera, reduir el consum d’aigua i disminuir la càrrega contaminant de les depuradores. En aquest moment, el paper es considera un producte biodegradable, reciclable i, la indústria, respectuosa amb l’entorn. També ha quedat clar que la utilització de pasta verge provinent de boscos que es repoblen no suposa la tala indiscriminada d’arbres per obtenir la cel•lulosa.

Amb tot, la presència del plàstic a la nostra societat és molt alta, tot i que existeix el seu substitutiu clar en paper i cartró. Per exemple les caixes de fruita, les bosses de nansa de les botigues de moda, vasos i plats de plàstic d’un sol ús, les safates de porexpan, els cubilets de polipropilè... L’embalatge en plàstic és omnipresent, però es pot anar reduint per poc que com a ciutadans conscienciats i responsables demanem els productes sense l’envàs o el film de plàstic. El mateix succeirà el dia que els nens demanin l’entrepà en una bossa de paper i deixin d’embolicar amb “paper” d’alumini.

En la xerrada sobre "El paper a la cuina" de les Jornades del paper de l’any passat, la Meritxell Bach va sentenciar: “sabem reciclar bé el vidre i el paper. Per tant, utilitzem paper per embolicar la carn i el peix i comprem la llet, l’aigua i la cervesa en vidre” Bones pràctiques per reduir la presència del plàstic en els abocadors, en definitiva en el medi.



La Dolors Xabé també de les bosses en fa teixit, i cabassos per les agulles d'estendre roba.