dimarts, 26 d’agost del 2008

El guifi arriba a Perafita



Escric des de Perafita, un petit municipi del LLuçanès, a Osona, no gaire lluny de Vic. A part del bonic paisatge, de la tranquil•litat, de la fresca (estem a 700 m. d'altitud), aquest estiu el poble ha estrenat novetat: ha arribat el guifi!. En Daniel i la Bet, els propietaris de la casa on m'allotjo, s'han fet instal•lar a la teulada l'antena receptora del senyal de ràdio (el node), i ja ens podem connectar a Internet sense haver de posar una línia ADSL.

A la comarca d' Osona, el guifi.net s'ha estès en un 80% del territori. De fet, el nom prové de GU FI, Gurb i wifi, o sigui , tecnologia sense fils des de Gurb, on va néixer, i està resultant de molta utilitat en les zones rurals on no arriba la tecnologia ADSL. No tot són avantatges, ja que no es poden descarregar els arxius de l'e-mule, però permet navegar per Internet amb molta més rapidesa que amb el telèfon convencional.

A les comarques gironines està a punt d'entrar en funcionament el node de la Mare de Déu del Mont, que donarà servei a les comarques de la Garrotxa, i també al Pla de l'Estany, Alt Empordà i el Gironès. Cada municipi pot instal•lar una antena secundària a l'Ajuntament i des d'allà transmetre el senyal a les antenes que instal•lin els particulars. La tecnologia wi-fi és gratuïta, una vegada feta aquesta petita inversió inicial. Una solució molt econòmica, de molta qualitat i, el més important, que pot arribar als nuclis disseminats i les zones rurals.
.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Vaig llegir la notícia al DdG fa uns dies. Pot ser una solució molt bona. Com que no hi entenc res, quan siguis de tornada ja m'explicaràs com es pot posar en marxa.
Salutacions !