diumenge, 18 d’octubre del 2009

Papers festius



Encara es pot veure a la sala Patronat de Sarrià de Ter la magnífica exposició “L’artesania d’un mestre” una antològica dels treballs realitzats pel taller Cartons de Ventura & Hosta, inaugurada amb motiu de les XI jornades del paper. Com molt bé ens comentava en David Ventura, són els mateixos que es poden veure al seu taller de Navata, però així, ben col•locats, fan un pam de goig. Et pots encantar amb la sabata sevillana gronxador, amb el grup de nens de l’escola, amb el teatret, amb el conjunt de micos, el mariner i el capità Haddock, separat del seu inefable Tintin. Tot un món de fantasia, un món de cartó pedra.
El punt de festa d’aquesta setmana el dedica als artesans de les imatges festives. David Ventura explica que “el secret de la figura és la mirada, li dóna personalitat.. fins i tot li dóna ànima”.



Foto de M.Lladó al Punt de Festa

El taller de David Ventura i Neus Hosta és ben conegut pels Amics dels Gegants de Sarrià de Ter que cada diumenge treuen a passejar en Cinto i la Maria, en Quimet i els capgrossos, també la Montserrat, creada per la mainada de l’escola de Sarrià quan es va celebrar el seu vint-i-cinquè aniversari. Ventura & Hosta també són els autors dels primers gegants, en Baldiri i la Carmeta, amb 20 anys a l’esquena. Al taller de tant en quant els gegants hi han de fer marrada per ser reparats d’ algun estrip.

Vaig tenir ocasió de tafanejar el seu estudi, primer quan en David treballava amb els esbossos dels gegants nous, en Cinto i la Maria dibuixats per l’Edgar Massegú i més endavant quan el vàrem convidar a fer un taller de màscares per la Fira del Paper, una activitat de les més reeixides entre el públic infantil. A la fira porta les màscares preparades i seques, ja que el procés d’assecatge del paper amb la cola triga una mica. Els nens pinten la seva pròpia màscara i se l’acaben emportant a casa, un trofeu més d’entre totes les manualitats que aquest dia han pogut provar.

Aquest any, Artesania de Catalunya, organisme depenent del Departament de Comerç de la Generalitat de Catalunya dirigida per Gemma Amat, els ha concedit el títol de mestre artesà, a iniciativa de l’Ajuntament de Sarrià de Ter. Des que Artesania de Catalunya col•labora amb la Fira del Paper, ja es va proposar Ventura & Hosta per rebre el títol, doncs ens semblava reunien totes les condicions: ser artesans professionals i ser capdavanters i originals en la seva especialitat. La Generalitat també ha atorgat el títol de mestre artesà als alabrents, artesans del paper fet a ma, l’ Andreu Mateu de Begudà i en Toni Sardà de Banyoles. A l’Andreu, l’hem pogut tornar a veure per la Fira del Paper, amb la seva tina, les formes i la seva bonhomia.

La Fira es va dedicar a la cultura mexicana, amb una conferència sobre els orígens del paper a Mèxic i un taller de fer “pinyates”, una bola de paper amb caramels dins que es trenca a cops de pal. Tot plegat va ser organitzat per l’associació muchachamaca, a proposta de l'Ajuntament de Sarrià de Ter.

El paper “picado”, un munt de fulls de paper seda foradats amb un punxó, serveix de comodí per qualsevol festa. És un paper molt flexible, fi, de baix gramatge i molt refinat, acolorit i vistós que permet fer-ne banderoles, retallables i múltiples aplicacions festives. A la vil•la de Gràcia, a alguns pobles d’Extremadura i de València decoren els carrers amb banderoles d’aquest estil, tal com ens va explicar Dalí Muñoz fan a Mèxic.
Tant la utilització del paper seda - les pinyates i el paper picado-, com el paper cartró pedra per confeccionar imatges festives, són una mostra de les múltiples utilitats del paper, en aquest cas, la part més lúdica i divertida, per acompanyar i decorar les festes.