divendres, 26 de desembre del 2008

Concerts de Nadal



En l’especial de Girona de la Vanguardia del dia de Nadal, l’Antoni Puigverd fa referència al concert participatiu del Messies de Haëndel a l’Auditori de Girona el 18 de desembre el qual va tenir un clamorós èxit de públic. Al mateix Auditori s’han succeït en aquestes dies, diversos concerts: el divendres 19, el Concert de Nadal de l’Orquestra Filharmònica de Catalunya i l’Orquestra de Cambra de l’Empordà, dirigides per Carles Coll, un concert patrocinat per l’empresa Endesa; el dissabte, el concert de Gospel de la London Community Gospel Chor; el diumenge, el tancament de la gira de Gerard Quintana, un concert a favor de la Fundació Oncolliga també acompanyat de corals infantils i el dilluns el concert del Conservatori de Música Isaac Albéniz de Girona, amb les Orquestres Brahms i Vivaldi formades per alumnes del Conservatori. És innegable que l’Auditori està creant el seu propi públic i que els concerts tenen cada vegada més una notable presència en la vida gironina, pel fet de disposar d’un equipament d’alt nivell.

L’Antoni Puigverd comenta, a propòsit del Messies, que “la màxima expressió de la cultura és la que permet passar d’espectador a actor”, una frase que subscric plenament. A més del nombrosos cantaires que canten en les corals gironines hem de tenir en compte l’enorme planter de músics que surt del Conservatori i de les escoles municipals i comarcals.

A Sarrià de Ter el diumenge 14 de desembre es va celebrar la Mostra Coral de Nadal, al Centre Parroquial de Sarrià de Dalt, tot coincidint amb el Dia Internacional de Cant Coral. En la Mostra hi varen participar el Cor de Montjuïc de Girona, el Cor Veus de l’Estany de Banyoles, la Coral Oreneta de Sant Sadurní de l’Heura i el Cor Cantaires de Sarrià. Tots els grups són amateurs, amb alguns cantants que saben música o que han fet cursos de veu i d’altres que canten d’oïda. El de Banyoles, dirigit per Carme Cornellà és dels més veterans, ja que abans era la secció de cant del grup excursionista de Banyoles i el seu repertori també és molt clàssic i de música popular catalana. El de Sarrià de Ter, des que el dirigeix la Núria Gibrat ha trobat un punt de modernitat que fa goig sentir-lo. En aquest concert varen interpretar el Glorious Kingdom, un Christmas Gospel i per tant, a la dificultat de la música s’hi havia d’afegir el desconeixement de l’anglès.

La sorpresa del concert la va donar el Taller d’Orquestra, dirigit per l’oftalmòleg Joan Tarrús que ens va interpretar “A les ales de la cançó” de Mendelsohn, la marxa de Bizet de l’òpera Carmen, “el cavaller valent” de CH.Woddhouse i la nadala popular, el Noi de la Mare. Aquest grup de cambra neix amb la finalitat de donar suport a les corals en els seus concerts, i el formen músics realment molt joves. No hi va poder ser present l’Elizabeth Vidal que s’havia compromès amb l’organització de la Marató de TV3, però forma part de l’orquestra. Com a coroloari tots els grups varen interpretar la Nit de Nadal, acompanyats del Taller d’Orquestra.

Amb aquesta Mostra a Sarrià de Ter ja ens podem acomiadar de la música. Enguany, el Consistori ha decidir no programar el Cicle de Concerts de Nadal que organitzava l’entitat Taca, amb la Rosa Isern al davant i que havia arribat a la seva setena edició. El motiu adduït ja és un clàssic d’avui dia, la manca de pressupost, una excusa que amaga la incompetència de l’equip de govern i com s’han gastat diners en altres prioritats. La cultura demana un pressupost mínim i una proposta de petit format com el Cicle de Nadal era molt ben rebuda, diferent de les de gran públic de la Festa Major. Un concert amb duet de piano i violí no costa més que la botifarrada gratuïta oferta per l’Ajuntament per la Diada. El primer alimenta l’esperit, el segon estómacs ja prou tips. En temes culturals no es pot anar amb la ràtio cost/assistents, ni si el concert atreu votants o no. L’oferta cultural d’un poble ha de poder ser prou variada com ho és la de la ciutat, dins de les lògiques limitacions i mantenir-se al llarg de tot l’any, no només en tres dies atapeïts d’estiu.