diumenge, 18 de gener del 2009

El Fons Estatal d'Inversió local



El divendres vaig ser present a la presentació per part de l’Ajuntament de Girona dels projectes que han estat aprovats per l’Estat (informació al MAP) per promoure l’activitat constructora en el municipi. Hi vaig anar en qualitat de representant de la PIMEC de Girona, de la qual sóc membre de la comissió executiva. En la sala d’actes de La Mercè, la regidora de Règim Interior i Administració, Amèlia Barbero i el tinent d’alcalde d’Urbanisme, Joan Pluma, varen donar a conèixer als empresaris del sector de la construcció les particularitats de la convocatòria i els projectes. Una xifra molt considerable per invertir a la ciutat de Girona, 16,36 milions d’euros (Iva inclòs), que tenen previst invertir en 67 projectes: una escola bressol a Montilivi (amb geotèrmia), les grades de l’estadi de Montilivi, el reasfaltatge de la carretera de Barcelona i carrers adjacents, reformes de paviment del sector Mercadal i de la plaça Vicenç Vives, la reforma de la plaça Marqués de Camps, de la plaça de la Diputació, el teatre del centre cívic Sant Narcís, la renovació de la pujada de les Pedreres, un sector de nínxols del cementiri vell i un seguit de petits projectes diversos i necessaris, com el canvi del tancament metàl•lic de tres escoles. La major part dels projectes ja es podran consultar a la pàgina web de l’Ajuntament de Girona. Els responsables varen destacar que en la licitació no es tindrien en compte, ni la baixa pressupostària ni la reducció del termini d’execució, ja que aquest ve determinat obligatòriament pel fet que pel mes de desembre del 2009, l’obra ha d’estar executada, certificada i liquidada, sinó es perdrà el 30% del seu import. A més, es redueixen els terminis per la licitació i l’adjudicació, de manera que les empreses tinguin el major temps possible per executar l’obra.

La finalitat d’aquest fons és accelerar l’activitat constructora i la contractació de persones a l’atur, inscrites al Servei d’Ocupació de Catalunya, ja que a partir del mes de març i abril, moltes persones esgoten la seva prestació. La contractació s’ha de preveure en funció d’un polinomi que la mateixa documentació estableix i s’ha de justificar en la certificació de l’obra. Aquest fons serà el que tindrà més repercussió a nivell estatal per activar l’economia, ja que es podrà veure a cada municipi com s’inicien obres que fins ara no havien trobat el finançament adequat.
A la mateixa sala vaig coincidir amb Remei Juanola, del gremi de Promotors de Girona i també membre de la Pimec. La Remei em va confirmar que els assistents a la reunió eren majoritàriament constructors d’obra pública i que aquest Fons, tot i la seva voluntat de potenciar l’activitat constructora, no servia pels seus associats, especialitzats en obra residencial, un sector molt castigat per la crisi econòmica i immobiliària. Els seus raonaments em varen fer plantejar alguns dubtes, corroborats per altres informacions de tipus financer, és a dir, que la major part d’aquest fons s’adjudicarà a empreses que no van tan malament, ja que fins avui han treballat en contractes amb l’administració (Generalitat, Diputació, Ajuntaments), i per tant l’efecte multiplicador del fons només es tindrà per la contractació de persones a l’atur i per les matèries primes utilitzades, però no serà de cap ajut a empreses mancades d’activitat del sector immobiliari.

Tot i així és una oportunitat que no s’ha de desaprofitar, tant pels ajuntaments que podran fer obra pública no prevista per manca de pressupost com pels constructors, els quals d’alguna manera hauran de trobar l’equilibri entre els treballs que tenen ara encarregats per les diverses administracions i els que poden optar per les noves licitacions. En quant a si el Fons Estatal d’Inversió Local haurà complert amb les expectatives de foment de l’ocupació, caldrà veure la seva evolució al llarg de l’any.