dissabte, 10 de gener del 2009

Paraules, dades i llenguatge



El post anterior sobre la Quina de la UES, pel fet que s’hagi penjat a la web de la ràdio s’ha comentat abastament al poble i ha causat un cert rebombori. He de reconèixer que no sempre com un escriu és com se l’interpreta i en aquest article hi ha alguns matisos a fer. En primer lloc, no em correspon qualificar al noi que conduïa la quina de sosoman, cosa que desconec, sinó que el que he volgut dir és que la manera amb què va cantar els números era sosa, sense sal o sense gràcia. Els anys anteriors, la Dolors Bartrina ens tenia a tots entretinguts quan s’entrebancava amb el nom del jugador islandès del Barça i petites foteses com aquesta feien la quina la mar de divertida.

En quant al comentari del número 13, “el punt de la dona”, per alguns no s’hi ha de donar importància, ja que sembla, es diu en molts pobles o llogarrets. Depèn, un simple canvi de paraules i ja tenim “la dona està a punt”. No tinc ni idea on es diu, el que si sé és que està fóra de lloc, és inexacte, decimonònic i tronat. El llenguatge sexista i ofensiu ha de desaparèixer i més dels lloc públics, i no pel fet que es digui en alguns llocs s’ha de convertir en norma. Vigilar-ho és una feina que ens correspon tant a les dones com als homes.

També m’han comentat que el calendari on es veuen uns jugadors lleugers de roba no l’ha editat la UES sinó un dels equips. Des que es va emetre la pel•lícula Las Chicas del Calendario, s’han apuntat a la moda els bombers, els estudiants, Ryannair i encara queda el famós de la Pirelli. Segur que quan el varen fer es varen divertir una estona, però el fet d’ensenyar cuixa no vol dir que un calendari es vengui més. Si un altre any fan la comparació amb una edició de fotos boniques del poble potser tindran una sorpresa.

I per darrer, també ha sorprès la xifra destinada a la subvenció dels equips esportius. En el post deia 17.000 euros, però he repassat les dades i en realitat són 14.000 €, mentre que al 2007 es varen pressupostar 29.000€. Tots aquests comentaris els hem anat fent en diverses sessions dels plens municipals, la menor dotació a Cultura i a Esports, l’excés de la despesa en càrrecs del govern, en protocol i l’excés en la Festa Major, sense que tinguessin cap repercussió a nivell de carrer. Des de l’any 2007 que ja sabem que s’han de fer pressupostos de contenció, però el govern ha continuat en la seva fugida endavant tot esperant una modificació de crèdit que no ha arribat. Ara ha promès pagar aquest gener a les entitats esportives la meitat, és a dir 14.000€ que serà la que equivaldrà al pressupost prorrogat del 2008. Per arribar als estàndards d’anys anteriors, en el pressupost del 2009 haurà de preveure 45.000€, una quantitat molt elevada tal com esta la situació econòmica actual. La contenció havia d’haver començat a primers de l’any 2008. Aleshores tots ho hauríem entès.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hola Assumpció,
Em sembla vergonyós el que poses de manifest. Em sembla vergonyós com a dona, que encara, al 2009 a un lloc tant "avançat" i "educat" com aquest, haguem de demanar que no es facin comentaris tant SEXISTES en una quina. No dic que el showman sigui sexista, però si la seva manera de cantar el número de la mala sort, el gafe, el dimarts negre. També em sembla vergonyós com a esportista del municipi que es destinin 14.000 euros a l'Esport, quant tots sabem la importància que té, no només pel nostre municipi sinó també per la societat i la salut de les persones. La feina que fan les entitats esportives va molt més enllà de guanyar campionats i estic segura que l'ajuntament ho sap, encara que sembla que cal recordar-los-ho més sovint. Més vergonyós em sembla quan ho comparem amb els 11.000 de telefonia mòbil dels regidors i el viatge a Cuba, que cal dir-ho, tenia finalitats socials gens reprovables, però amb cabuda dubtosa en certs pressupostos limitats... I finalment em sembla vergonyós que quan per fi algú ho posa sobre la taula, com tu en aquest article, encara s'hagi de justificar.
Què ens passa? Quan començarem a valorar el que realment és important? Espero que els pressupostos dels sarrianencs pel 2009 es destinin a la gent del poble que es mou i fa moure. I que les dones poguem deixar d'escoltar, finalment, aquest tipus de comentaris.