dissabte, 30 de gener del 2010
L'economina submergida
Durant uns dies, els diaris s’han fet ressò del comentari del ministre Celestino Corbacho sobre que a Espanya l’economia submergida pot arribar al 20% del PIB. Des del Ministeri d’Economia, la ministra Elena Salgado i el secretari d’Economia Jose Manuel Campa, varen dir que aquesta xifra era poc científica. De mètodes per mesurar-la n’hi ha, falta voler publicar les xifres, només s’ha de recordar que el Banc d’Espanya coneix a la perfecció quin és el volum de diner en efectiu “negre” en circulació. Però el cas és que el ministre Corbacho segurament coneix una realitat econòmica més propera a la gent, per haver estat alcalde d’ Hospitalet de Llobregat i per no pertànyer al mateix club elitista que els alts funcionaris del govern.
Algunes mesures per impulsar l’economia catalana que s’han aprovat recentment, com el pla Renova’t de l’ICAEN (Institut Català de l’Energia) pel canvi de finestres senzilles per d’altres dobles que millorin l’aïllament, han sigut ben rebudes pel sector que s’ha reactivat lleugerament. Només s’ha de veure la propaganda ales bústies i a les botigues de col•locació de finestres. S’ha dit en molts àmbits que no hi haurà demanda de construcció nova, sinó de rehabilitació d’edificis i aquest ajut va en aquesta línia, a més de procurar l’estalvi energètic futur.
El dilluns 25 de gener, Rafael Romero, president de la Cambra Oficial de Contractistes d’Obres de Catalunya, en un article de la Vanguardia, posava el dit a la llaga tot dient que el que pertoca és baixar l’Iva de les obres menors, les de rehabilitació d’habitatges que ara es fan, en la seva major part, sense factura. Cal recordar que les obres de gran rehabilitació que s’assimilen a nova edificació ja suporten un Iva reduït, i que el projecte d’economia sostenible preveu rebaixar l’Iva al 7% de les obres per la millora de l’eficiència tèrmica dels edificis (aïllament tèrmic) i les que facilitin la mobilitat de les persones (ascensors, agafadors, plats de dutxa, etc). Però les obres menors suporten un 16%, i a partir de juliol serà un 18%, massa import per no caure en la temptació d’esquivar-lo. Ara bé, un 7 o un 8%, és més raonable.
El que proposa el Sr. Rafael Romero ho trobo intel•ligent i es podria fer, ni que fos per un període temporal, sobretot per ajudar als paletes, manobres, pintors, fusters, instal•ladors, a trobar feina en la petita rehabilitació mentre dura aquest ajust econòmic. Sense obviar, que tota feina amb factura te una garantia al darrera.
Com va passar amb els ajuts a l’automoció, el govern espanyol que faci números. Més autònoms treballant, (més ingressos per IRPF i Seguretat Social), menys gent a l’atur (menys despesa social), més ingressos per Iva reduït, contra menys ingressos per l’Iva normal. Surten de seguida.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada