diumenge, 9 de maig del 2010

Exposició al Castell de Sant Ferran



Detall del quadre El Gran Día de Gerona de César Álvarez Dumont

Sembla que el projecte museogràfic per habilitar el Castell de Sant Ferran de Figueres com a nou Museu Militar de Catalunya ja es comença a bellugar. La Belle Inutille potser serà un Museu per la Pau o, si no es vigila, un Museu Militar convencional, com ho havia estat el Museu de Montjuic de Barcelona d’on provenen les peces de la col•lecció. L’actual alcalde de Figueres, Santi Vila, defensa la promiscuïtat del recinte, la convivència del Museu de la Pau amb la Ciutat del Cavall, per tenir activitat esportiva i de tipus firal, un Centre d’Interpretació de la Història de la Ciutat i espais pels artistes i l’escola taller.

Com el de Montjuic, el Castell de Figueres havia estat presó del 1906 al 1932. Però els fets històrics importants ocorreguts en el castell s’han de conèixer i popularitzar. Això és possible amb una visita guiada pel recinte, en 4X4 i en barca per les cisternes i galeries subterrànies. Durant la Guerra Civil, el Castell allotjà les brigades internacionals i el dia l’1 de febrer de 1939, a les seves magnífiques cavallerisses, s’hi celebraren les darreres Corts Republicanes. Al Pati d’Armes se signà l’Acord de Figueres, un document per salvaguardar els quadres del Museu del Prado, que viatjaren a Suïssa.

Fins el 18 de juny, la sala Martin Zermeño, acull l’exposició “Álvarez de Castro i el seu temps (1749-1810)”, una molt bona exposició sobre la Guerra del Francès, tot i que vista des del punt de vista militar i no des de l’òptica civil com es va enfocar la de Girona. De fet, el que se celebra és el bicentenari de la mort del general granadí (1749-1810) i per tant s’exhibeix tota la documentació de la seva carrera militar, objectes personals, uniformes militars de l’època, una maqueta de la ciutat de Girona del 1809, plànols, i una mostra del col•leccionisme gironí, miniatures de l’associació “El Baluard”.

S’exposen dos quadres del Museu del Prado que s’han tingut poques ocasions de contemplar: “El Gran dia de Gerona”, de 1890 de l’artista César Àlvarez Dumont i “El cadàver de Àlvarez de Castro” de Muñoz Lucena, pintat el 1887. Aquests quadres de temàtica històrica es varen pintar després que Benito Pérez Galdós publiqués els Episodios Nacionales i es revifés el interès sobre els setges de Saragossa i de Girona.
El Gran Dia de Gerona representa el mateix tema que l’obra de Ramon Martí Alsina, restaurada pel Museu Nacional d’Art de Catalunya i que s’ha d’instal•lar a la nova seu de la Generalitat a Girona, a l’antic Santa Caterina. L’obra d’Àlvarez Dumont va patir una retallada de les seves dimensions, dels flancs laterals, quedant en 303 m. , dels 488m. que tenia l’obra original.
El quadre de Tomàs Muñoz Lucena estructura la composició entorn del cadàver del general, amb presència popular i de soldats francesos, sota un cel grisós que accentua la seva tristor.

Altres elements d’interès de l’exposició són la cadira del militar, de ferro i cuir. La llegenda diu que va morir torturat pels soldats francesos que el punxaven cada vegada que es dormia, però la salut del general no va resistir el viatge a França on el volien jutjar i des de Perpinyà el retornaren al castell de Sant Ferran on va morir. També es mostra el sepulcre policromat que contingué les despulles del general abans no es construís el mausoleu de la capella de Sant Narcís a l’església de Sant Feliu de Girona.
Val la pena una visita al Castell i a l’exposició. També val la pena el catàleg de l’exposició que te’l regalen si compres dos pins del bicentenari pel mòdic preu de cinc euros.

P.D. Més informació sobre l'exposició en el blog de Genís Barnosell