diumenge, 28 de juny del 2009

De Torroella a Begur, una excursió de somni



L'original pou de la plaça de Palau-Sator. Foto de Toni Martínez

Per la revetlla de Sant Joan, en Toni Martínez em va comentar que no havia pogut penjar les fotos de la sortida del proppassat 17 de maig a la web del Club excursionista de Sant Julià de Ramis, per un problema a l’ordinador. L’endemà, un correu ja em va advertir que es podien veure a la galeria fotogràfica de la web.
No havia fet el post de la sortida tot esperant una foto de l’Anna Ribas, dempeus al padró de Pals, llegint un text de Josep Pla. Aquesta foto esperada no hi és a la galeria, però les altres ben be mereixen la visita a la web.

L’excursió programada pel club excursionista va ser un autèntic bany de contemplació de la suau plana del Baix Empordà. Des de Torroella de Montgrí, seguint el GR-92, vam passar pel pont romànic de Gualta, Fontanilles, Palau Sator, amb la recent restaurada torre del rellotge que es pot veure des de l’original pou de la plaça, per arribar després de passar per Fontclara i Sant Feliu de Boada, a Pals.
El conjunt medieval de Pals és una talaia privilegiada, com ens descriu Josep Pla en el llibre El meu país. Per anar recordant la prosa de Josep Pla, és interessant seguir el blog el Quadern Gris que es va actualitzant diàriament.

De Pals a Begur, després de trobar-nos amb la masia fortificada de can Pou de ses Garites, el camí travessa per una muntanya de terra sorrenca que és un conjunt de dunes fixades per la vegetació. En arribar a Begur, l’espectacle i la vista torna a ser admirable. A l’entrada a Begur, el parc de l'Arbreda, dissenyat pels arquitectes RCR arquitectes d’Olot (Aranda, Pigem, Vilalta).

El GR-92 segueix tot el litoral gironí, de Portbou a Tordera. El club excursionista de Sant Julià de Ramis programa dues etapes a l’any. Per la tardor de l’any passat vàrem fer de la Platja de Montgó al castell de Torroella de Montgri. La d’aquesta primavera era una etapa realment sensacional, els camps de cereals encara verds, les petites explotacions agrícoles que anàvem trobant al nostre pas, els poblets enturonats. Un itinerari per fer a peu, amb tranquil•litat, per anar gaudint del paisatge i sentir-nos privilegiats de viure en aquest entorn.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Quin país tenim! (encara). L'Empordanet, aquest "paisatge humanitzat, creació del pagès, és aquí 'ordenat', 'útil', 'bell', 'harmònic', 'adorable',..." que deia en Josep Pla, encara el vam poder reconèixer a la sortida.
Per molts anys, si us plau!

Anna Ribas