dimecres, 22 de juliol del 2009

Ruïnes publicitàries



L’enrenou que han aixecat els cartells del Pla d’inversions FEIL, conegut també com a pla Zapatero, sembla és directament proporcional al que costen. Ara ja ens hem anat acostumant a veure’ls a cada poble i gairebé a cada cantonada, però de tant en tant, per exemple el de la fotografia, agrairies una mica de consideració vers els qui abans han col•locat d’altra publicitat, també estàtica.

En la foto de la cruïlla dels carrers Lloses amb la Via Augusta, a Sarrià de Ter, on s’està construint una rotonda, han de conviure les banderoles d’estímul del comerç de l'Ajuntament, amb la informació d’una benzinera i amb el senyal de trànsit d’advertència de la rotonda de l’Avinguda de França. Un bon poti-poti i una mica de perillositat, en una cruïlla per se complicada.

Si bé els cartells del FEIL desapareixeran quan s’acabin les obres, així ho espero, és cert que encara queden restes de la tanques publicitàries que havia hagut en les grans vies de comunicació, sobretot a les carreteres nacionals i les autopistes. No fa gaire, en Josep M. Sansalvador, de viatge cap a Sevilla, va poder constatar com quedaven dempeus els toros d’Osborne i les ampolles Tio Pepe, els anuncis “indultats” quan es va prohibir la publicitat estàtica prop de les carreteres, per no distreure, crec, als conductors. Fa tant temps que veiem els esquelets d’aquestes tanques, autèntiques ruïnes publicitàries, que potser no recordem què havien estat originàriament.

Però si ens hi fixem, en trobem a cada poble on passa la N-II i l’AP-7. La de Sarrià de Ter es troba al pla de Dalt, convivint amb una torre d’electricitat i amb els camps de conreu. A Sant Julià en queden també algunes mostres.
No es podria demanar als operaris de les obres del FEIL que, una vegada enretirin la seva tanca també enretirin l’esquelet de la publicitat de fa vint anys? Per demanar que no quedi.

1 comentari:

Josep M. Sansalvador ha dit...

Gràcies per la citació i l'enllaç !