dissabte, 1 d’agost del 2009

Memento Park



El monument en honor als brigadistes hongaresos en la Guerra Civil Espanyola

Els hongaresos, després de desfer-se dels lligams amb el bloc soviètic, un procés que es va iniciar la tardor de l’any 1989, es varen plantejar on col•locar els múltiples monuments que “decoraven” els parcs públics, en honor a l’amistat dels pobles comunistes. És una polèmica que a casa nostra encara dura, la de si s’han d’enretirar o no els símbols franquistes i, malgrat que molts ho tenim clar- la gallina a l’olla o al museu- d’altres malden perquè quedin en els vials públics.
A Budapest varen decidir crear un parc específic per custodiar o més aviat emmagatzemar les relíquies del passat, els monuments a Lenin, Marx, Engels, Dimitrov, o Bela Kun, l’heroi de la revolució de 1919. El parc es troba al districte de Buda Sud, ben allunyat. S’hi accedeix a través d’una porta de rajols, semblant a un decorat, on han situat una rèplica de les famoses botes de Lenin, el que va quedar després que s’enderroqués l’any 1959 l’ estàtua de 8 metres.
El parc es visita en un no res, tot passejant. Em vaig fer una foto als peus de la gegantina estàtua del Llibertador, un monstre de més de sis metres que simbolitza el soldat soviètic llibertador. Originàriament es trobava dalt del món Gellert, des d’on es domina tot Budapest. De totes les estàtues que s’hi troben, jo hauria indultat el monument en honor als soldats hongaresos que varen formar part de la brigada internacional durant la Guerra Civil Espanyola, Almenys encara es pot visitar.
L’arquitecte Ákos Eleöd, autor del projecte del parc va dir: “Aquest parc presenta el tema de la dictadura, però en quant ja se’ns permet pronunciar-lo o expressar-lo per escrit o per medi de l’arquitectura, ja presenta la democràcia. Només la democràcia ens deixa pensar en la dictadura, en la democràcia o en qualsevol altra cosa”.