dimecres, 5 d’agost del 2009

Sequedat alarmant



Molta gent ha observat que els pins de la muntanya de can Marieta s’estan assecant. Aquest no ha estat un any de sequera i enlloc hem vist que els pins pateixin, ans bé han crescut i estan ufanosos.
M’he acostat a la muntanya i els pins ja són gairebé morts, secs fins dalt la copa. La malura afecta a la muntanya de can Marieta, volta direcció Taialà, i també per la muntanya del davant que dóna al polígon Xuncla. Fins el mas Boscosa es veuen alguns arbres afectats.

Fa prop d'un mes es va assecar la font del molí. La raó més plausible és que les obres del túnel del TAV al mas Boscosa han afectat la deu de la font, però semblaven massa llunyanes ja que, sense haver fet cap estudi previ, els responsables d’Adif afirmaven que la font naixia de la mateixa riera.
És probable que la deu provingués de la petita vall entre les dues muntanyes i al estroncar-la també hagin perjudicat la reserva d’aigua de la muntanya de can Marieta. Això ho hauran d’esbrinar els geòlegs i els biòlegs, per veure si es pot reposar el nivell d’aigua de la muntanya. Els pins tenen les arrels molt superficials i la manca d’aigua els afecta més que les alzines amb arrels més profundes.
En qualsevol cas, la muntanya de can Marieta de la vall de la riera Xuncla, és un polvorí. Una guspira des del viaducte de l’autopista i tot cremarà com una teia. Caldrà actuar-hi urgentment.