dijous, 20 d’agost del 2009

Onada de calor



Mentre esperem que entri la tramuntana i ens tregui del damunt aquesta xafogor, deambulem com ànimes en pena a la recerca d’un lloc fresc, inexistent en plena canícula. Ens salva de les hores més feixugues l’aire condicionat dels bars, de les oficines, de les cases i els ventiladors i perquè no, els soferts clàssics ventalls.

A començaments d’estiu a casa vaig rebre una carta amb consells per fer front a la calor i un vano. Qui l’arreplega primer s’hi venta i de passada remira els dibuixets. Aquest divertit i instructiu vano forma part de la campanya de sensibilització del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, sobretot per la gent gran i la mainada: beure molta aigua, refrescar-se sovint, evitar sortir al migdia, abaixar les persianes, tot un reguitzell de consells per evitar el cop de calor i la deshidratació. I si a casa no es te aire condicionat, passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats i cita, els centres comercials, els casals i els cinemes.

De fet, per poc que us hi fixeu, veureu gent gran asseguda a l’estació de Renfe, al Carrefour i en general a tots aquests espais on han situat un banc estratègic i no s'ha de consumir. A Girona alguns d’aquests espais són públics, com la Casa de Cultura, les Biblioteques i els Centres Cívics. A Sarrià de Ter, l’espai que l’Ajuntament aconsella és el Coro, el casal per la gent gran del carrer Major, obert per regla general totes les tardes, de tres a set. Ara, però, ha coincidit l’onada de calor amb el període de vacances de les persones que s’encarreguen habitualment i està tancat. .

No s’ha trobat com fer el relleu, ni que sigui per oferir aquest espai gratuït pel descans en les hores de més calor, tal com aconsella el Departament de Salut, ni molt menys obrir-lo al matí, de manera extraordinària, com preveia l'Ajuntament en la carta adreçada a tots els veïns i veïnes. Gestionar-ho no sembla, a priori, tan complicat: si no es pot oferir servei de bar, es posen màquines de vending, si no hi ha la persona de manteniment, es contracta una empresa de neteja, si no hi ha un responsable per obrir i tancar el local i posar i treure l’alarma, es demana a la policia o a personal de confiança de l’ajuntament o per què no, algun regidor o regidora, per exemple.

És com si un servei com la piscina, propi de l’estiu, es tanqués perquè falta el socorrista. Tothom es queixaria. Doncs un servei preparat per la gent gran, tampoc ha de fallar i s’ha de fer l'impossible per tenir-lo obert. Demanem serveis de ciutat i quan els tenim no els aprofitem.

Aviat entrarà la tramuntana i ens oblidarem d’aquesta calor que no ens deixa dormir. Torno a llegir el vano: “obriu les persianes durant la nit”. Res, ni un bri d’aire.

3 comentaris:

una sarrianenca ha dit...

Totalment d'acord el CORO no hauria d'estar tancat. S'ha de buscar una solució i el mateix passa amb la biblioteca municipal hauria d'estar oberta tot l'estiu.

Roger Casero Gumbau ha dit...

Temps era temps... Que la biblioteca romangués oberta tot l'estiu va ser una de les bones coses que va fer l'Assumpció com a regidora de Cultura durant l'amterior mandat; amb el canvi de govern, es va tancar de nou alguns dies... Pel que fa al Coro, caldria mantenir-lo obert, no repetiré els arguments de l'Assumpció, per obvis!.

Assumpcio Vila ha dit...

Em sembla que està fallant el més fonamental, és a dir creure's que la Biblioteca i el Casal de la Gent Gran són serveis. Aquests serveis no comparteixen usuaris, i per tant, hi ha gent que tant se li'n dóna que no obri la Biblioteca, perquè tampoc l'utilitza. Però qui no ho ha de perdre de vista és l'equip de govern qui és qui coneix l'usuari de cada equipament. Si filem més prim, també veurem que el que està fallant és el personal propi. En l'anterior mandat, es va preveure fer la susbtitució de la Biblioteca a l'estiu amb una segona persona. Amb la reducció de personal dels Serveis Socials, aquest any només s'ha comptat amb una, la qual hi ha posat molt bona voluntat, però si es descuida es queda sense vacances a l'estiu. Recordar també que tan al Coro com a la Biblioteca és on es poden trobar els diaris gratuïts, amb la qual cosa, deixem sense informació a molta gent que no es pot comprar el diari.
A veure si per l'any que ve es té en compte. Veig impenssable que s'inauguri una nova Biblioteca i es tanqui per vacances.