dissabte, 3 d’abril del 2010
El cartellisme del Paper Carlets
El Museu Comarcal de la Garrotxa presenta en una interessant exposició comissariada per la historiadora de l’Art, Mercè Pibernat, el material publicitari dels llibrets de fumar “Carlets”, fabricats a Olot. El fons de la família Rius va ser cedit per Anna Rius Verdaguer el 2005 a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa i consta, a més del material propi d’una empresa, com segells, papers de carta, factures, fotografies, de molts cartells i propaganda promocional dels llibrets.
La manufactura dels llibrets de paper de fumar la inicia Francesc Rius i Domènech, fill d’un paperer de Capellades, l’any 1882. El paper, pròpiament dit, provenia de diverses localitats, (Alcoi o Capellades) i a Olot es tallava, engomava i plegava en zigzag per fer-ne els llibrets. Es comercialitzava en diferents marques: Menthol (1910), Carlets (1903), La Rosa F.Rius Carlets Olot (1899), Vista de Olot (1896) i Papel Carlets Olot (1903), entre d’altres.
La publicitat en diferents medis, automòbils, premsa, llumins són, en el seu inici, convencionals. L’any 1926 s’encarrega al dibuixant Antoni Utrillo un cartell exclusiu per ells. Quan el 1931 l’empresa passa a mans de Francesc Rius demana al caricaturista Valentí Castenys diversos cartells i una popular auca del Paper Carlets (si la veu Marina Geli!). El dibuix més representatiu, el noi Carlets, és obra del dibuixant txec establert a Barcelona, Karel Cerney, des de 1931 la imatge de marca del paper de fumar.
L’empresa es va mantenir fins l’any 1966 (durant la guerra va ser col•lectivitzada i els seus propietaris varen passar a Sant Sebastià), quan les cigarretes s’havien popularitzat i el consum de paper va disminuir notablement. La marca va ser venuda a l’empresa S.E.Zig Zag SA de Valladolid.
En l’exposició hi trobareu d’altres llibrets de fumar, com el popular Smoking fabricat per l’empresa Miquel y Costas, i algunes imitacions, com el Masgrau de Banyoles que sembla talment el Paper Carlets. Aquest fons procedeix de la col•lecció de papers de fumar del Museu Marès de Barcelona.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada