dimarts, 21 de setembre del 2010

Els Estrets del Matarranya






Beseit és un poble força desconegut, situat a redós de la serra dels Ports. Pertany a la comarca del Matarranya, per la banda de Terol, al Baix Aragó, un dels pobles on es parla el català de la Franja. El riu que dóna nom a la comarca va ser en altre temps, la principal font de riquesa del poble, ja que a la seva llera s’hi aplegaren fins a sis molins de paper, alguns de notables, amb tres pisos assecadors. El poble veí, Vallderrobres, fa temps va al darrera de construir un museu de paper per donar a conèixer el ric patrimoni industrial de la zona. A Beseit, dos dels molins s’han convertit en hotels, un altre en un bloc de pisos, un altre està obert com a galeria d’art, un te activitat industrial per treure la closca de l’ametlla i el del Pont Nou, que en el seu dia fou fàbrica de paper, amb una màquina rodona Picard, està tancat. El més bo de tot és que es mantenen dempeus i en força bon estat. L’especialitat de la zona fou la cartolina per la impressió de les cartes Fournier. Els molins no es varen reconvertir en fàbriques (el Pont Nou continuà trinxant draps i assecant el paper a l’aire) i el poble va entrar en decadència, quedant una activitat agrícola i ramadera molt marginal.
El riu Matarranya neix al darrera Beseit i te un curt recorregut. El sender que mena fins els Estrets per dins del riu, és d’una bellesa espectacular, molt més que la pujada a Sant Aniol d’Aguja. És un riu encanonat, amb basses d’aigua de color turquesa. En una banda, unes passeres de fusta i agafadors a la paret faciliten l’ascensió, fins arribar un congost amb parets de 60 metres d’altura i només de dos metres d’ample. En un determinat moment, quan la llum entra als Estrets, talment sembla l’entrada de la ciutat de Petra!.



Hotel la fabrica de Solfa

A la zona queden encara dos excursions per una altra ocasió: el pantà de Pena i el sender pel riu Ulldemó probablement amb estada a Beseit l’Hotel Font del Pas, un antic molí ben reconstruït i tranquil.