diumenge, 5 de setembre del 2010

Papers pintats



Al DHUB Montcada (Disseny Hub Barcelona del carrer Montcada de Barcelona) podeu veure fins el 31 d’octubre una interessant exposició sobre papers pintats. S’estructura en dos ambients, la de papers pintats històrics, amb 67 peces, i la sala de papers contemporanis, amb 23 peces, repartides en quatre seccions: l’ecologia, la interactivitat, el grafisme i la tecnologia. Els dissenys actuals són d’allò més sorprenents, signats per artistes de renom, com Javier Mariscal, amb algunes utilitats ben curioses com el paper que permet doblegar-se i fer-ne fer lleixes. La del paper pintat és una moda que no ha deixat mai de ser-ho, que evoluciona i en el mercat es troben empreses, per exemple la de trestintas, que poden fer qualsevol disseny a mida i exclusiu. És a dir, la tecnologia actual permet fabricar tirades tan curtes que un pot personalitzar casa seva amb un disseny propi.

La secció de papers pintats històrics conté peces de diferents tipologies: sanefes, arrambadors, frisos, motllures, cantoneres, sobreportes, dissenys del segles XIX i XX, molts d’ells modernistes, de procedència tan espanyola com estrangera. La decoració tan és floral i vegetal, com arquitectònica, amb imitacions de la fusta, el marbre, els teixits, el cuir i tan s’utilitzaven per decorar parets com sostres.
La producció del paper pintat va anar de la ma de la millora dels colorants i sobretot de l’obtenció de l’anilina, l’element químic bàsic per la fabricació de la tinta.

La comissària de l’exposició és M. Teresa Canals i Aromí, historiadora, directora del Museu d’Estampació de Premià de Mar i membre de la Asociación Hispánica de Historiadores del Papel, autora del llibre “Els papers pintats i les arts decoratives”