dilluns, 11 d’octubre del 2010

Cens d'orenetes



En el Sarrià Actiu del juliol se’ns animava a fer un recompte dels nius ocupats per les orenetes del nostre poble. Aquesta consulta estava lligada al Projecte Orenetes, una iniciativa de la Fundació Territori i Paisatge de la Caixa Catalunya i de l’Institut Català d’Ornitologia que pretén fer un cens d’orenetes cuablanques a Catalunya. A l’estiu, al pic del juliol i l’agost, les orenetes solen venir a prendre el sol del matí a la terrassa de casa, posant airosament sobre la barana. Nosaltres les coneixem com panxablanques, però els ornitòlegs les defineixen com orenetes vulgars. Fa uns dies, es va fer un cens en un camp de Bescanó, on una munió d’orenetes es preparava per emigrar cap a Àfrica. Tornaran les mateixes que han anellat? L’estiu vinent ho sabrem.

En el web Projecte Orenetes hi ha molts detalls dels censos de tots els pobles, però del de Sarrià de Ter no hi ha dades. Haurem de preguntar al responsable, en Manel Cunill, si és que la gent no ha respost a la crida o si és que no els ha estat fàcil trobar el niu. En el meu cas, veia les orenetes per la banda del riu, voleiant per damunt dels horts, però no vaig saber veure a quina casa tenien el niu. Al carrer és més fàcil identificar-los, ja que nidifiquen sota els ràfecs, però per la banda del darrera, és més complex, les cases tenen volums i nivells diferents.

Han marxat les orenetes i també els falciots, xisclant, posant-se al capvespre dalt de la grua que campa a l’obra del davant. Les fortes pluges d’aquest pont avancen la tardor, sento la remor de l’aigua de la resclosa, desembassen altra vegada Susqueda. No queden ocells, només els estornells, també gregaris, que es concentren a la plaça Poeta Marquina de Girona.

1 comentari:

Neus ha dit...

Jo vaig enviar un mail per anar-hi i no es va ni contestar, vaig suposar que s'havia que no hi havia prou gent.